četrtek, 26. februar 2015

Cabernet sauvignon - Bovin

Pozdravljen ljubitelj vina!

V Slovenijo v zadnjih letih uvažamo vse več makedonskih vin. Dobimo jih lahko v vseh malo bolje založenih supermarketih. Najbolj znane vinske kleti poleg Bovina so Chateau Kamnik, Popov in Tikveš. Le-te (z izjemo Chateau Kamnik) prihajajo iz vinorodnega okoliša Tikveš, ki se nahaja na jugo-jugovzhodnemu delu države. 

Naj povem, da je stil makedonskih vin nekoliko drugačen (nekonvencinalen). Predvsem velja to za rdeča vina, ki sem jim bomo posvetili danes. Zaradi tamkajšnjega toplejšega podnebja vinarjem ni težko pridelati grozdja z visoko stopnjo sladkorja. Več ostanka sladkorja pa pomeni, da imajo vina po končanem alkoholnem vretju višjo alkoholno stopnjo. Medtem ko lahko vinarji pri nas le s selekcijo najboljšega grozdja v dobrih letnikih dosežejo alkoholno stopnjo nad 14.0%, makedonci "z lahkoto" pridelajo tako krepka vina že za osnovno linijo posamezne kleti. Mogoče je tudi to eden od razlogov zakaj alkoholno vretje prekinejo nekoliko prej. Tako so makedonska vina bolj sladka oz. bolj strokovno, imajo nekoliko več ostanka nepovretega sladkorja, kot smo vajeni v Sloveniji. In za tem sladkorjem se (na žalost) nemalokrat skriva premočna kislina. Slednjo je prav s sladkorjem lažje omiliti (trik, ki ga poznajo tudi slovenski vinarji).

Tale cabernet sauvignon je eden izmed vin osnovne linije vinske kleti Bovin. O cenah ponavadi ne pišem, ampak tokrat bom naredil izjemo. To vino stane v supermarketih največ 6 € in ima kar 14.0% alkohola. Mislim da lahko z veliko gotovostjo rečem, da slovenskega vina s takšno stopnjo alkoholna in za takšen denar ni. Toda ali je to vino tudi dobro? Namreč stopnja alkohola nikakor ni glavno merilo za kvaliteto vina. Več si lahko prebereš spodaj pri opisu vina.


Sorta: cabernet sauvignon
Letnik: 2012
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.0%
Vinifikacija: Opisa vinifikacije na spletu žal nisem našel. Ugibam, da gre za okoli enoletno zorenje v velikih hrastovih sodih.

Opis vina:
Vino je temno rubinasto barve z bordo odtenki. Aroma je srednje izražena, po gozdnih sadežih, najbolj po češnjah in robidnicah. V ustih je vino suho, z malo več ostanka sladkorja kot smo vajeni pri nas, lepo sadno, moteča je le kislina, ki je kljub ostanku sladkorja malenkost preveč izražena. Taninov je zelo malo (še posebaj za cabernet sauvignon) in so popolnoma mehki. Pookus je srednje dolg in dober. 

Na kratko: Saden cabernet, ki bo zaradi sadnega in bolj sladkega okusa, navdušil pretežno pripadnice nežnejšega spola. Dobro razmerje med ceno in kvaliteto.
Ujemanje s hrano: Priporočam vse vrste mesnih narezkov, svinjino in jagnjetino.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."