petek, 6. februar 2015

Rumeni muškat - Dveri-Pax

Pozdravljen ljubitelj vina!

Upam, da nisi obupal, ker nisem tako dolgo objavil karkoli novega. Še sem tu :).

Rumeni muškat je vsem dobro znana sorta. Večinoma iz te sorte pridelujejo vina z več ostanka sladkorja, toda prepoznamo ga po edinstveni, sortni, muškatni aromi. Seveda obstaja več podvrst muškata, ampak rumeni je med najbolj aromatičnimi. Verjetno je zaradi tega tudi najbolj priljubljen. Izvira iz Male Azije in je najstarejša sorta, kar jih pozna človek. V Sloveniji uspeva v vseh vinorodnih okoliših. Dodati je potrebno še, da je ena izmed najboljših sort za pridelavo predikatov.

Ta buteljka predstavi rumeni muškat v popolnoma drugi luči. Kot sveže, suho belo vino. Prihaja iz Štajerske kleti Dveri-Pax, o kateri sem več povedal že v prejšnjih postih. Naj povzamem, da je to zame ena najboljših vinskih kleti na Štajerskem. Oba vina, ki sem ju že predstavil (sauvignon in šipon "Ilovci") sta bila odlična, referenčna.

Nažalost pa to vino ni nič posebnega. Aroma je presentljivo premila. Pookus pusti nekako kiselkast (limonkast) okus v ustih. Najboljši del vina je za moj okus zagotovo okus. Več si lahko prebereš spodaj.


Sorta: rumeni muškat
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 12.0%
Vinifikacija: Vino je zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je zelo bledo limonaste barve. Aroma je presentljivo zadržana, prepletajo se arome muškatov in listov paradižnika ter paprike. Zato bi tudi težko določil, ali je vino muškat ali sauvignon. V ustih je vino suho, sortno manj polnega telesa, z umirjeno kislino, vendar sveže in mineralno ter s precej ostanka CO2. Pookus je sicer kar dolg, ampak v ustih pusti kisel okus (kot limonin sok).

Na kratko: Suhi rumeni muškat, ki pa je zgolj povprečno vino. Hvalim le zelo mineralen in svež okus.
Ujemanje s hrano: Ker je manj polnega telesa, ga predlagam kot aperitiv in ob lažjih jedeh, kot so testenine z mocarelo in paradižnikom.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."