ponedeljek, 23. oktober 2017

"Seven numbers" Furmint - Puklavec Family Wines (letnik 2015)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Letos smo na mednarodnem tekmovanju Decanter dobili kar tri platinaste medalje. Slednjo dobijo najboljša vina, ki spadajo v določeno regijo in v določen stil ter so ocenjena z 95 točk ali več. Ena izmed teh medalj je romala na Štajersko, in sicer v vinsko klet Puklavec Family Wines (do pred kratkim P&F Jeruzalem Ormož). S platinasto medaljo se je okitil šipon (medn. "furmint") iz najvišje linije v kleti - "Seven numbers". Vino iz sorte, ki je slovenskih vinogradih do 21. stoletja v večini služila za volumen oziroma za povečanje pridelka. Zadnja leta pa vinarji vedno znova dokazujejo, da je šipon sorta, ki ima na Štajerskem ogromen potencial (tako za predikate kot tudi za sveža in bogata suha bela vina). Zato zadnja leta sorta počasi (ampak zagotovo) pridobiva na ugledu in prepoznavnosti.

Visok ugled si je sorta že zdavnaj pridobila na Madžarskem, v pokrajini Tokaj na skrajnem severovzhodu. Toda tudi tam so se suhi sortni "furmint"-i uveljavili šele v zadnjem desetletju ali dveh. Dejstvo pa je, da se Slovenski šiponi nasploh opazno razlikujejo od Madžarskih. Kar je tudi prav, saj gre za dva popolnoma drugačna "terroir"-ja. Vendar mislim, da imajo slovenski pri povprečnem ljubitelju vin eno prednost. In sicer to, da so bolj dostopni (ne samo cenovno) in pitni. Razlog je v tem, da tudi v bolj zrelih šiponih v večini primerov ne najdemo arome, ki jo da plemenita plesen oziroma bortritis. Slednjo poznavalci vin cenimo, a je za povprečnega ljubitelja vin zaradi specifičnega vonja velikokrat odbijajoča.


Sorta: šipon
Letnik: 2015
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Štajerska, Slovenija
Cena: 25,00 € (v kleti)
Vinifikacija: Vso grozdje prihaja iz 34 let starega vinograda (ang. "single vineyard"). Podatkov o sami vinifikaciji ter zorenju pa žal na spletu ni.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne zlato-rumene barve. Aroma je srednje intenzivna, kompleksna, sortna in že skoraj dozorela. Prepletajo se arome suhega belega cvetja, medu, raznih zelišč in zrelih tropskih sadežev (ananas). V ustih je vino suho, polnega telesa, precej mineralno in z (presenetljivo gosto) oljnato teksturo. Hrbtenico mu daje lepa (sortna) zrela kislina, ki se razširi po celotni ustni votlini. V ustih prevladujejo sadne arome tropskega (ananas, pomaranča) sadja ter tudi citrusov (grenivka). V ozadju med, suho belo cvetje, zelišča in nežna nota lesa. Odhod je zelo dolg, saden in temeljito očisti usta.

Na kratko: Čudovit prikaz ogromnega potenciala sorte, ki je v Sloveniji do nedavnega veljala za manjvredno. Polno, kompleksno, pitno, elegantno in harmonično vino, ki spada med najboljša, kar sem jih kdaj poizkusil.

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino je pravi užitek piti tudi brez spremljave hrane. Lahko ga ponudimo k belemu mesu, testeninam in močnejši morski hrani. Sam bi predlagal jed kompleksnejših okusov, na primer puranjo rulado ovito s slanino v omaki z gorgonzolo.

Potencial za staranje: Vino je zdaj pitno, vendar ima po mojem mnenju še nekaj potenciala za zorenje v steklenici. Čeprav bo ob optimalnih pogojih najverjetneje zdržalo več časa, ga v kleti ne bi puščal dlje kot do leta 2026.

Do naslednjič ...

1 komentar:

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."