sreda, 15. november 2017

Chardonnay - Ščurek (letnik 2015)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Že v prejšnji objavi, kjer sem predstavil rebulo iz osnovne linije briške kleti Dobuje, sem omenil t.i. "briški" stil svežih vin. Tudi za današnji chardonnay bi lahko rekli, da spada v okvir omenjenega stila. In čeprav je v njem čutiti minimalen dotik lesa, v njem prevladujejo primarne arome in svežina. Posledično po mojem mnenju zato bolj spada med sveža kot med zorjena vina.

Chardonnay svojega slovesa ni dobil zaradi mladih vin svežega stila. Veliko bolj mu ustreza dotik lesa, daljše zorenje, itd. Sorta vsekakor ni prva izbira, ko iščemo svežino in mladost. In čeprav sem poizkusil že kar nekaj svežih chardonnay-jev, moram priznati, da me je le redko kateri (mogoče eden ali dva) navdušil. V tej kategoriji (po mojem mnenju upravičeno) bolj izstopajo malvazija, rebula in sauvignon. Zato ni čudno, da je današnje vino blizu meje ali na meji med svežim in zorjenim vinom. Od chardonnay-ja moderna publika ne glede na stil preprosto pričakuje, da bo krepkejši, bolj poln, mogoče malenkost maslen, itd.


Sorta: chardonnay
Letnik: 2015
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 10,25 € (www.kozelj.si)
Vinifikacija: Vino po šest-urni hladni maceraciji zori najprej 3 mesece v 500-litrskih in 600-litrskih rabljenih lesenih sodih in nato še 6 mesecev v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne zlatorumene barve. Aroma je za sorto precej izražena, izrazito sadna, dokaj mladostna in sortna. Prevladujejo primarne sadne arome zrelih citrusov (predvsem grenivka, manj limona) in rumenega (breskve) ter tropskega (ananas) sadja. V ozadju najdemo še diskretno noto vanilije. V ustih je vino suho, dokaj polnega telesa, deluje krepko (kljub le 13% alkohola), s prijetno zrelo kislino, je sveže in že nekoliko oljnate teksture. Tudi v ustih je izrazito saden. Tako kot na nosu, se tudi v ustih prepletajo arome rumenega in tropskega sadja ter citrusov, v ozadju najdemo vanilijo, maslo in nekaj zelišč. Odhod je srednje dolg, saden in osvežilen.

Na kratko: Lep primerek bolj izdelanega svežega briškega chardonnay-ja z lepim ravnovesjem med svežino in krepkostjo.

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino bi ponudil k pečeni ali ocvrti perutnini, morski hrani bolj intenzivnega okusa (na primer k lososu, tuni, mečarici, ...) in tudi k bolj mastnim sladkovodnim ribam (na primer k krapu).

Potencial za staranje: Vino je primerno za pitje že zdaj in se v steklenici ne bo več bistveno razvijalo. A vseeno bo v dobri formi počakalo še kakšno leto ali dve.

Do naslednjič ...

5 komentarjev:

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."