torek, 28. april 2015

"Zakaj" - Zanut

Pozdravljen ljubitelj vina!

Pa nadaljujmo. Vinska klet Zanut (prej Zanut - Kocjančič) se nahaja v vasici Neblo v Goriških Brdih. Je ena od redkih slovenskih kleti, ki so zavidljivo dobro prodrle na tuji trg in se tam tudi držijo. V kleti se lahko pohvalijo, da v drugih državah prodajo več vina kot v Sloveniji. To je za majhno klet (po svetovnih standardih) izredno lep uspeh. Na tem mestu moram poudariti, da so v kleti veliki zagovorniki vzreji avtohtonih kvasovk. V današnjem času je to izredno pogumna odločitev, ki zahteva veliko mero spoštovanja. Več o tem bom povedal ob kakšni drugi objavi njihovega vina. 

Zakaj je vinu ime "Zakaj"? Ali gre za zvrst? Gre za furlanski tokaj, bolj natančno ZAnutov toKAJ - ZAKAJ. Besedo "tokaj" so si po dolgih bojih izborili Madžari, ki pod to znamko tržijo svoje najbolj znano vino. Vina pa si nista niti malo podobna. Madžarski tokaj je namreč sladka bela zvrst, medtem ko je bila besedna zveza furlanski tokaj ljudsko ime za sorto sauvignonasse ali zeleni sauvignon. Ker pa vinarji na etikete ne smejo več tiskati besede "tokaj", so se pojavila različna nova poimenovanja. Pa čeprav mu pogovorno še vedno vsi rečejo tokaj.

Meni so vina te sorte izredno všeč, zato ker so nekaj posebnega. Vina so namreč izredno oreščkasta (prednjačijo mandlji), toda za tega to ravno ne velja. Če bi vinu kaj očital, bi bilo to, da me bolj spominja na zelo dober sauvignon, kot na tokaj. Več v opisu spodaj.



Sorta: zeleni sauvignon ali sauvignonasse
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Vinifikacija: Vino je zorelo v inoks cisternah 11 mesecev.

Opis vina:
Vino je svetlo rumene barve. Aroma je nežna, srednje izražena, po bezgu in tropskih sadežih. Nekoliko nenavadna aroma za tokaj, bolj spominja na sauvignon. V ustih je vino suho, uravnoteženo, s finimi mehurčki CO2, malenkost mineralno, sveže in srednje polnega telesa. Prijetno. Zaključi se s srednje dolgim odhodom. Tistega sortnega pookusa po mandeljnih ni.

Na kratko: Zelo dober in svež sauvignonasse. Očitam mu le premalo sortnosti.
Ujemanje s hrano: V vinski kleti vztrajajo, da je to sorta, ki se najbolj poda pršutu. Priporočam, da poizkusiš.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."