nedelja, 4. oktober 2015

"Pavo" rdeče - Kristančič

Pozdravljen ljubitelj vina!

Nocoj bom predstavil rdečo zvrst, ki jo pridelujejo v vinski kleti Kristančič. Slednja se nahaja v idilični vasici Medana v osrčju Goriških Brd. V kleti so si za svoj simbol izbrali pava in prav zaradi njega so vina na polici izredno prepoznavna. Pridelujejo dve liniji vin: osnovno in "pavo". V slednjo (najbolj kakovostno) se uvrščata dve zvrsti ("pavo" belo in "pavo rdeče"), cabernet sauvignon ter chardonnay. Jasno je, da se vina za to linijo pridelujejo le ob najboljših letnikih.

"Pavo" rdeče je rdeča zvrst, ki je sestavljena iz merlota in cabernet sauvignona (žal razmerja ne poznam). Lahko bi rekli, da je ta zvrst postavila to vinsko klet na svetovni zemljevid. Letnik 2009 je namreč osvojil laskav naslov regionalnega šampiona rdečih vin na Decanterju. Torej je moral njegov naslednik (letnik 2011) stopiti v velike čevlje.

Priznati moram, da so v kleti svojo nalogo še enkrat odlično opravili. Poustvarili so referenčno rdečino, ki navdušuje s polnostjo, sadnostjo in kompleksnostjo. Vendar vino trenutno še ni na vrhuncu. Verjamem pa, da se bo po kakšnem letu vse postavilo na svoje mesto.

Vendar pa moram odgovorne po zgornji pohvali malo okrcati. Po mojem mnenju so namreč uporabili premalo kvalitetne zamaške. Govorim iz lastnih izkušenj, ena izmed steklenic tega vina je bila namreč "oporečna", kar se vonja tiče. Škoda je, da tako dobro vino ne dozori zaradi takšne malenkosti.



Sorta: merlot in cabernet sauvignon
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.5%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 18,50 €
Vinifikacija: Vino je zorelo v 225l-skih barik sodčkih.

Opis vina:
Vino je temno rubinaste barve z vijoličastimi odtenki. Aroma potrebuje čas, da se odpre. Potem zaznamo vonj po borovnicah (borovničevi marmeladi) in slivah v žganju, v ozadju pa je čutiti aromo čokolade in popra. V ustih je vino suho, polnega telesa, sadno in pikantno. V ozadju čutimo tudi malenkost sladke vendar še vedno pregrobe tanine. Le-teh je toliko, kot se spodobi za resno rdeče vino. Pookus je zelo dolg in dobro očisti usta. 

Na kratko: Eno najboljših rdečih vin, kar sem jih pil v tem letu. Potrebuje še kakšno leto, da bo na vrhuncu. Kvaliteta zamaškov ni najboljša.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino bi ponudil ob dobro pripravljenem bifteku na žaru, ko bi skušal očarati svojo drago.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."