torek, 11. november 2014

Preprosti prigrizki (sirni krožnik in narezek malo drugače)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Nek večer sva s punco povabila prijatelje na večer uživanja v vinu. Kot se spodobi, sva ob vinu ponudila nekaj hrane. Odločila sva se za narezek in sirni krožnik. Razlog za to je, da sta preprosta ter hitra za pripravo in da ju lahko z malo domišljije zelo lepo serviramo. Poleg tega pa znata biti zelo okusna in se odlično ujemata z vinom.

Ko se odločimo za vrsto narezka, sledi izbira vina. Poleg šampanjca lahko k manj mastnim in manj začinjenim mesnim narezkom ponudimo sveža in manj zorjena bela vina. K bolj začinjenim in bolj mastnim narezkom pa lahko ponudimo tudi sveža rdeča vina (npr. teran, refošk ali modro frankinjo) in bolj zorjena bela vina.  

Ob postrežbi sirnega krožnika se v splošnem držimo naslednjega pravila: "bolj kot je sir mlad, lažja in manj aromatična vina ponudimo in bolj je star, bolj aromatična in težja (bolj zorjena) vina ponudimo.

Seveda smo tukaj opisal samo splošne smernice (točna pravila ne obstajajo). Da ugotovimo, katero vino nam ob kateremu siru in nasploh hrani ustreza, moramo biti eksperimentalni in poizkušati z različnimi kombinacijami. 

Sam sem k narezku postregel zelen Pasjega repa, k sirnemu krožniku pa Benedetičev beli "brgalot". Še posebaj se je za dobro izkazala prva kombinacija, medtem ko je bil "brgalot" že skoraj preveč krepak (tudi za sire s tako izrazitim okusom).

Levo: sirni krožnik (paladin modri, tminc, sir z baziliko in čilijem, mandlji in indijski oreščki).
Desno:  sezamovi in mediteranski grissini z kraškim pršutom, olive polnjene s papriko, plečka (manjka), skutine bombice s bučnimi semeni in pirine bombice s lešniki.
Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."