nedelja, 5. november 2017

Malvazija - Dobuje (letnik 2015)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Malvazija je sorta, ki je v Sloveniji najbolj znana v Istri. Vendar jo v kar omembe vrednih količinah najdemo tudi v vseh drugih treh vinorodnih okoliših v vinorodni deželi Primorski. V Goriških Brdih malvazija igra bolj obrobno vlogo, a tudi tukaj najdemo kar nekaj lepih primerkov te sorte. Seveda s pečatom briškega stila, kar pomeni, da so malvazije (tako kot druga vina) praviloma bolj polne in krepke. Vinarji se pogostokrat poslužujejo kratkih (v večini primerov hladnih) maceracij, da dosežejo večjo polnost in bogatost.

Tega postopka se poslužujejo tudi v vinski kleti Dobuje iz Snežečega. Poleg tega pa njihova bela vina iz sveže linije v sodih zorijo več mesecev na finih drožeh (metoda sur-lie). Gre za značilen stil hiše, ki vina obogati z oljnato, skorajda kremasto teksturo. Takšna je bila tudi njihova rebula (do objave lahko prideš tako, da klikneš tukaj), ki sem jo že pred nekaj časa predstavil na blogu. Vendar za razliko od le-te, ki je bila lepo uravnotežena in skladna, današnji malvaziji manjka ravno to. Zelo verjetno tudi zaradi zelo vročega letnika 2015. 


Sorta: (istrska) malvazija
Letnik: 2015
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 8,90 € (www.evino.si)
Vinifikacija: Natančnih podatkov žal ni. Vino je zagotovo nekaj ur preživelo na drožeh (maceracija), poleg tega pa je v inoks sodih verjetno zorelo na finih drožeh (sur-lie).

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne zlato-rumene barve. Aroma je bolj diskretna, bolj zrela za stil, a nedvomno sortna. Prepletajo se vonjave zrelega koščičastega sadja (marelice, breskve), medu, belega cvetja in zelišč. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, dokaj mineralno in s skorajda kremasto teksturo ter uravnoteženo s prijetno (malce višjo) kislino, ki daje svežino. Nekoliko moti le malce pretirana toplina (alkohol, ki se bolj občuti takoj, ko vino pridobi kakšno stopinjo) in bolj občutna grenkoba (posledica prezrelega grozdja v vročem letniku). V ustih prevladujejo sadne note koščičastega sadja (marelice in breskve) in belega cvetja, v ozadju med, zelišča in mogoče celo maslo. Odhod je srednje dolg, toplejši in pusti nekoliko grenek okus v ustih. 

Na kratko: Dober primerek "briškega" stila sveže malvazije, v katerem pa se čuti tudi manj želene posledice vročega letnika 2015. Servirajte dobro ohlajenega.

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino bi ponudil k morski hrani, lahko tudi k kombinaciji ribjih jedi in gob, kot je na primer file kovača v omaki z jurčki.

Potencial za staranje: Vino je primerno za pitje zdaj, vendar ima dovolj naboja, da bo v kleti zdržalo še eno leto, največ dve.

Do naslednjič ...

2 komentarja:

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."