torek, 29. november 2016

Sara - Boris Lisjak

Pozdravljen ljubitelj vina!

Sara je zagotovo ena najbolj znanih rdečih zvrsti na slovenskem trgu. Pohvali se lahko s petimi naslovi šampiona. Zadnjega izmed teh je prejel še vedno aktualni letnik 2007 letos na Radgonskem sejmu Vino Slovenija.

Gre za zvrst cabernet sauvignona, merlota in refoška (terana). Posebnost tega vina je, da v različnih lesenih sodih zori kar pet let. Tako dolgi časi zorenja so značilni predvsem za Španijo, natančneje Riojo, kjer je za "reservo" predpisan minimalen čas zorenja 48 mesecev. V Sloveniji pa je takšen način kletarjenja bolj izjema kot pravilo.

Kaj pričakovati od takega vina? Zagotovo bodo zaradi dolgega zorenja v lesenih sodih primarne arome (predvsem sadje) potisnjene v ozadje. Poleg njih pa bo vino izgubilo tudi druge mladostne kvalitete rdečega vina, kot so robati in čvrsti tanini ter visoka kislina. In čeprav se večini ljudi zdi to super, pa vino potrebuje tanine in kislino, da je strukturirano in da ni težko ter mrtvo. Problem pomanjkanja kislin v tem vinu je vinar spretno rešil s teranom, čigar kisline ostanejo dovolj klene tudi po petletnem zorenju v lesu.

Saro sem zdaj pil že nekajkrat ob različnih priložnostih. Ob priložnosti je ena na ena z Velikim rdečim (letnik 2006) bolj prepričala vse prisotne. Toda ob zadnji pa se mi je zazdelo, da vino počasi izgublja svojo moč. Problem takih vin je, da jim staranje v oksidativnih posodah precej skrajša življenjsko dobo.



Sorte: cabernet sauvignon, refošk (teran) in merlot
Letnik: 2007
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Poreklo: Kras, Slovenija
Cena: 25,62 €
Vinifikacija: Po 21-dnevni maceraciji vino najprej 12 mesecev zori v velikih sodih. Sledi dve leti zorenja v novih barikih in nato še tri leta zorenja v rabljenih barikih.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne rubinaste barve. Aroma je srednje izražena, bogata in zelo razvita. Prevladujejo arome po lesu, temni čokoladi (malo tudi po pomaranči v čokoladi - jaffa keksi) in prekajenemu mesu, v ozadju je vonjati še zrele rdeče in črne gozdne sadeže. V ustih je vino suho (a z opaznim ostankom sladkorja), polnega telesa, gosto, s tipično refoškovo kislino, ki pa je lepo vpeta v celoto. V ustih je čutiti več sadja, ampak vseeno prevladujejo terciarne zaznave. Taninski oprijem je zadosten, tanini so že precej mehki in svilnati (nekako na meji, kar je za moj okus sprejemljivo). Odhod je kar dolg in zaradi kisline dovolj osvežilen.

Na kratko: Zanimivo in svojevrstno vino, ki bo našlo marsikaterega zagovornika. Sam bi si želel malenkost več strukture in manj ostanka sladkorja. Popiti kmalu.

Ocena:


Ujemanje s hrano: Vino je zelo primerno za spajanje s hrano. Ponudil bi ga k goveji tagliati ali pa k jelenovem hrbtu v omaki, ki je lahko tudi bolj pikantna.

Do naslednjič ...  

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."