sobota, 23. april 2016

Stara brajda (rdeča) - Ščurek

Pozdravljen ljubitelj vina!

Mislim, da ni nobena skrivnost, da so slovenski supermarketi potrebni precejšnje prevetritve vinskega programa. Buteljčnih vin letnika 2015 praktično še ni mogoče dobiti v nobenem supermarketu. Poleg tega da se širina vinske ponudbe iz leta v leta krči pa je (mogoče) še večji problem, da na policah ostajajo sveža vina starih letnikov (celo letnika 2010). Prodajalci se očitno še vedno ne zavedajo, da tisti, ki vemo, kaj iščemo, takih vin nikoli ne bomo kupili. Tisti, ki pa vina ne poznajo ravno najbolj in bi si radi kdaj pa kdaj privoščili kakšno buteljko pa bodo ob odprtju takšnih steklenic razočarani, saj vina niso več dobra. Tudi takšni potrošniki v trgovini ne bodo nikoli več kupili vina, saj ne vedo, da je bilo vina slabe kvalitete, ker je bilo staro.

Nobena skrivnost ni, da ima daleč najboljši vinski asortima Leclerc. Pohvaliti pa je potrebno tudi vinsko ponudbo trgovin Hofer. Vidi se, da jim ponudbo sestavlja nekdo (Gašper Čarman), ki ima vsaj malo smisla za to, kar si potrošniki želijo. To vino je dokaz, da se včasih res splača malo pobrskati po bližnjem Hoferjevem supermarketu. Poleg tega da so to vino imeli, je bila tudi cena zanj izredno ugodna - samo 16 €. 

Konec prejšnjega leta sem predstavil Ščurkovo belo Staro brajdo iz letnika 2011. To je bela zvrst, ki je vsaj zame ena izmed treh najboljših v Sloveniji. No, naj dodam še, da sem pred kratkim poizkusil letnik 2012, ki pa mu manjka kar precej, da bi dosegel kvaliteto svojega predhodnika.

Posvetimo se današnjemu vinu. Ko sem bral etiketo, me je presenetilo dejstvo, da ima vino le 13.5% alkohola (kljub zelo vročemu letniku 2011). Alkoholne stopnje briških rdečin (še posebej tistih iz višje kakovostnih linij) se običajno gibajo nad 14.0%, pogosto dosežejo tudi do 15.0%. Zagotovo lastnost, ki vino razlikuje od večine rdečin konkurence.

Preprosto moram pohvaliti odločitev vinarja, ki se je odločil (kljub drugačnim trenutnim trendom) dati poudarek na elegantnost in pitnost vina. Rezultat je vino izredno visoke kakovosti in dokaz, da lahko tudi z nižjimi stopnjami alkohola in manj polnim telesom dosežeš zavidljivo mero kompleksnosti.



Sorte: 30% merlot, 30% refošk, 20% cabernet sauvignon in 20% cabernet franc
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 21,14 €
Potencial za staranje: Predvidevam, da bo v vrhunski formi še pet let.
Vinifikacija: Po 18-dnevni maceraciji je vino 22 mesecev ležalo v novih in rabljenih 500-litrskih hrastovih sodih.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne rubinaste barve. Aroma je srednje izražena, kompleksna, prevladujejo slive, temni in rdeči sadeži (višnje, češnje), čokolada in poper. V ozadju še noti po lesu in podrasti. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, čudovito uravnoteženo, sadno, prevladujejo rdeči sadeži ter črni poper. Tanini so še dovolj čvrsti in svileni. Odhod je srednje dolg, osvežilen in saden.

Na kratko: Lepo strukturirano, kompleksno in elegantno vino. Takšnih rdečin pri nas res ni veliko (lahko bi jih naštel na prste ene roke).

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino bi se odlično prilegalo rdečemu mesu. Zaradi svežine in elegantnosti pa je to eno redkih rdečih zvrsti, ki jih lahko brez težav piješ brez spremljave hrane.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."