nedelja, 31. januar 2016

Fontarca (magnum) - Tenimenti d'Alessandro

Pozdravljen ljubitelj vina!

Kot sem že omenil v drugi objavi o Toskani, je območje okoli Cortone znano po syrahu in viognierju. Sorti namreč uspevata v enakih pogojih in zato velikokrat v vinogradih rasteta druga ob drugi. Kako izgleda profil viognierja in več o tem delu Toskane, si lahko prebereš tukaj.

Toskana ni posebej znana po vrhunskih belih vinih. Najbolj znano belo vino te regije je prav gotovo Vernaccia di San Gimignano D.O.C.G. Vendar prav veliko hvale na račun tega vina nisem slišal. To pa še ne pomeni, da v Toskani vrhunskih belih vin ni. Samo bolj se moraš potruditi, da jih najdeš.

In mi smo zagotovo našli eno. Fontarca je vino, ki je pridelano izključno iz sorte viognier. Gre za izredno bogato vino polnega telesa (kljub le 13.0% alkohola), ki bi navdušilo marsikaterega ljubitelja bogatih belih vin. Poleg tega kljub temu da je staro že skoraj 7 let, ne kaže nobenih znakov starosti. Zanimivo je tudi dejstvo, da je del tega vina zorel v kostanjevih sodih.



Sorta: viognier
Letnik: 2009
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Poreklo: Toskana, Italija
Cena: 50 € za magnum
Vinifikacija: Vino je 18 mesecev zorelo v velikih hrastovih in kostanjevih sodih.

Opis vina:
Vino je intenzivne skorajda zlate barve. Potrebuje nekaj časa, da se odpre. Prevladujejo arome po zrelih tropskih sadežih (grenivka in citrusi), v ozadju pa nežna nota lesa, minerali in začimbe. V ustih je vino, suho, mineralno, malenkost masleno, precej polno glede na stopnjo alkohola in s prijetnimi kislinami, ki to še dodatno dvignejo. Občutiti je tudi nekaj taninov, ki najverjetneje izhajajo iz lesa. Odhod je dolg, osvežilen, tudi malenkost topel. 

Na kratko: Lep primer belega vina z lepim ravnovesjem med polnostjo in eleganco.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino bi ponudil k pečenemu zajcu, začinjenemu z mediteranskimi začimbami. Je pa vino zagotovo dovolj pitno, da ne potrebuje spremljave hrane, da lahko v njem uživamo.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."