sreda, 15. junij 2016

Decanter World Wine Awards - rezultati 2016!

Pozdravljen ljubitelj vina!

Objavljeni so letošnji rezultati najbolj znanega tekmovanja vin - Decanterja. Tako kot lansko leto (rezultate si lahko ogledaš tukaj), so tudi letos slovenske vinske kleti odlično zastopale naše barve. Skupaj je bilo nagrajenih 62 vin, od tega pa sta dve vini prejeli platinasto medaljo ter štiri vina zlato medaljo. Vsa izmed slednjih šestih najvišje nagrajenih so bela vina.

Pri Decanterju so se letos odločili, da spremenijo nazive tistih dveh najvišjih nagrad. "Regijski pokal" (ang. "Regional Throphy") je tako dobil naziv "platinasta medalja" (ang. "Platinum"), "mednarodni pokal" (ang. "Inetrnational Throphy") pa "platinasta medalja - najboljše na ocenjevanju" (ang. "Platinum - Best in Show").

Platinasto medaljo sta letos dobili dve slovenski vini:
  • penina Brut Zero, Bjana, letnik 2010 in
  • Carolina rebula, Jakončič, letnik 2013.

Naj opozorim na dejstvo, da so pri Bjani pridelali letniško penino. To je pri pridelovanju penečih vin možno res samo v najboljših letnikih. Peneča vina so namreč zelo zapletene zvrsti (bazična vina so lahko tudi iz večih različnih letnikov) - to še posebej velja za Šampanjo. Zato najbolj pogosto pri letniku penin najdemo črki "NV", kar pomeni, da penina ni letniška (ang. "non-vintage").

Zlate medalje so letos dobila štiri slovenska vina:
  • Carolina bela, Jakončič, letnik 2012,
  • rumeni muškat, Jeruzalem Ormož, letnik 2015
  • Pullus - chardonnay, Ptujska klet, letnik 2011 in
  • "Colles", Gross, letnik 2013.

Tako kot lani sem tukaj naštel samo slovenska vina, ki so dobila najvišja priznanja. Če te zanimajo še rezultati ostalih vin, ki so tekmovala, si jih lahko prebereš na spodnji povezavi:

http://awards.decanter.com/DWWA/2016

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."