ponedeljek, 20. februar 2017

"Capris" Merlot - Vinakoper

Pozdravljen ljubitelj vina!

Do zdaj sem iz največje vinske kleti na slovenski obali predstavljal predvsem vina iz najvišje linije - Capo D' Istria. Potrebno je poudariti, da so bila vina iz te linije venomer zelo kvalitetna. Danes pa je na vrsti merlot iz linije Capris, ki predstavlja začetno stopnjo v lesu donegovanih vin in je na voljo v vseh malo boljše založenih supermarketih.

Letnik 2010 je bil (tako kot sem že večkrat napisal) zelo slab in grozdje merlota ni bilo dovolj dobro, da bi lahko pridelali merlot linije Capo D'Istria. Zaradi tega je šlo grozdje iz najboljših vinogradov v linijo Capris. Kar je tudi občutiti. Saj je vino bolj polno in kompleksno kot konkurenčni merloti v tem cenovnem razredu. Zanimivo je, da je kljub starosti (7 let), še vedno zelo mlado. Tanini so namreč še zelo grobi in kislina je previsoka. Predvsem pa moti nekaj drugega, in sicer da je sadnost v ustih potisnjena v ozadje. 

Nekako to ni vino, ki ga pričakuje ciljni kupec. Ta linija bi po mojem mnenju morala ponuditi vina, ki so primarno sadna in dopolnjena z nežno noto lesa. Poleg tega pa bi morala biti takoj pripravljena za pitje. Velika večina ciljnih kupcev namreč ne prepozna, da je vino še mlado in da bo sčasoma boljše. Tudi poznavalci vin nadaljnjo potrebo po zorenju v buteljki pričakujemo šele pri liniji Capo D'Istria.


Sorta: merlot
Letnik: 2010
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Istra, Slovenija
Cena: 7,31 €
Vinifikacija: Po 8-dnevni maceraciji je 50% vina zorelo v barik sodčkih, 50% pa v velikih hrastovih sodih.

Opis vina:
Vino je temno rdeče barve z rahlimi granatnimi odtenki. Je motno, kar je značilno za merlot. Aroma je srednje izražena, sortna in (za cenovni razred) kompleksna. Prevladujejo arome temnih sadežev (predvsem slive, ter v ozadju črni ribez in borovnice), lesa, začimb in čokolade. V ustih je vino suho, gosto in precej polnega telesa. Kisline so malenkost preveč izražene in tanini so še zelo grobi. Čeprav na nosu ne deluje tako, pa je v ustih sadnost postavljena v ozadje. Arome, ki jih je prineslo zorenje v lesenih sodih, prevladujejo. Odhod je daljši in osuši usta. 

Na kratko: Še zelo mlad merlot, ki ima dobro osnovo in bo z leti postal boljši, a po mojem mnenju več kot dober nikoli ne bo. Pogrešam sadnost in sočnost v ustih.

Ocena (nov način ocenjevanja je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino bi najraje ponudil k rdečemu mesu, na primer telečjim medaljončkom na žaru.

Potencial za staranje: Vino je še zelo mlado. Do vrhunca bo po mojem mnenju prišlo šele čez dobro leto ali dve. V kleti pa bo zdržalo vsaj še pet let.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."