nedelja, 26. februar 2017

Sauvignon blanc - Cloudy Bay

Pozdravljen ljubitelj vina!

Nova Zelandija je ena izmed gonilnih sil pri pridelavi t.i. novodobnega stila vin (ang. "new age"). Bistvo stila je, da se minimizira stik grozdja, mošta in vina s kisikom. Na ta način se v vinu ohrani večina sortnih značilnosti in svežina. Večina postopkov, ki so jih iznašli v novem svetu, se zdaj do neke mere uporablja povsod: nočne trgatve, hlajenje grozdja in mošta, navojni zamaški, ...

Sauvignon je sorta, s katero si je Nova Zelandija pridobila ugled. Očitno je, da na tem delu sveta odlično uspeva. Zato ni prav nič čudno, da je slabih 60% vseh vinogradov v Novi Zelandiji zasajenih s to sorto. Prav največ pa ga je še vedno zasajenega v pokrajini Marlborough, ki se nahaja na severovzhodnem delu južnega otoka Nove Zelandije. Od tod še vedno prihajajo najboljši primerki sauvignonov iz te države.

Vinska klet Cloudy Bay je ena izmed bolj znanih novozelandskih kleti. Visoka in stalna kvaliteta vin ter veliko povpraševanje so razlog, da je cena njihovih vin, kar visoka. Dobrih 19 € (brez davka), kolikor stane vino v Sloveniji, je za svež sauvignon (milo rečeno) drago. Sploh če vzamemo v obzir, da je zaradi možnosti in sposobnosti bujne rasti te sorte na Novi Zelandiji pridelek na trto občutno večji kot v Evropi. Prav tako se za zorenje ne uporablja novih barikov, ki veliko stanejo. 

Še zdaleč ne napeljujem, da bi bila kvaliteta vina nizka. Vino je namreč polno, sveže in zelo sortno. Zanimiva bi bila vzporedna primerjava z Verusovim sauvignonom istega letnika (predstavitev najdeš tukaj), ki je po stilu prav tako zelo moderen. Ker pa imam rad, da so sveža vina zelo mineralna, mi je vseeno malo bolj všeč Verusov. Pa čeprav je manj polnega telesa, saj zame sploh pri svežih vinih polnost telesa ne igra glavne vloge.


Sorta: sauvignon
Letnik: 2015
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Marlborough, Nova Zelandija
Cena: 23,42 €
Vinifikacija: Fermentacija večine mošta je potekala predvsem v inoks cisternah z uporabo mešanice selekcioniranih in avtohtonih kvasovk. Približno 10% mošta pa je fermentiralo v rabljenih francoskih barikih in velikih hrastovih sodih.

Opis vina:
Vino je manj intenzivne limonaste barve z rahlimi zelenimi odtenki. Aroma je izražena in nezmotljivo sortna. Prepletajo se arome bezga, tropskih sadežev in citrusov (limona). V ustih je vino suho, dokaj polnega telesa in z značilno izraženo sortno kislino, ki zajame celotno ustno votlino (ang. "mouth-coating"). Prevladujejo note bezga, tropskih sadežev in citrusi (limona), ki jih dopolnjuje nežna mineralnost. Odhod je daljši in zelo osvežilen.

Na kratko: Aromatičen in svež novozelandski sauvignon, ki je presenetljivo polnega telesa. Za moj okus mu manjka bolj izrazita mineralnost. Upam si trditi, da za nižjo ceno tudi v Sloveniji najdemo primerljiv sauvignon. 

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino se bi zelo dobro ujelo s perutnino, testeninami z močnejšimi omakami in tudi s konkretnejšimi ribjimi jedmi. Ponudil bi ga na primer k fileju bele ribe v omaki z jurčki.

Potencial za staranje: Vino je pripravljeno za pitje, vendar bo v steklenici zdržalo vsaj še 10 let.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."