sobota, 12. avgust 2017

Blaž rdeče - Blažič (letnik 2006)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Dopusta je konec in teden vnovičnega prilagajanja na ustaljen tempo delovnika je že za mano.

Danes predstavljam posebno rdečo zvrst iz Goriških Brd, ki jo pridelujejo v vinski kleti Blažič - klet, ki za moj okus prideluje najboljšo svežo rebulo (tukaj lahko najdeš opis letnika 2013, vendar sta tudi aktualna letnika 2015 in 2016 odlična). Gre za vino iz najkakovostnejše linije "Selekcija", ki ga pridelujejo samo ob najboljši letnikih. Zanimivo je, da je letnik 2006 zadnji letnik tega vina, ki je na trgu. Razlog je v tem, da je vino skoraj 8 let zorelo v lesenih sodih in je bilo vino ustekljeničeno šele avgusta 2014.

Tako dolg čas zorenja vina v sodih je v Sloveniji redek, kar pa ne pomeni, da se ga ne poslužujejo tudi drugi vinarji (npr. Boris Lisjak). V svetu so dolge dobe zorenja najbolj značilne za Španijo - še posebej za vinorodno področje Rioja.

Moram priznati, da sem bil presenečen, kako mladostno in robustno je še vedno tole vino. Pričakoval sem, da bo drugačno. Bolj sem se nagibal k možnosti, da bo nekoliko premehko in z manj karakterja. Toda Blaž še ni dal vsega od sebe in za pričakovati je, da bo še nekaj časa rasel.  
  

Sorte: 50% merlot in 50% cabernet sauvignon
Letnik: 2006
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 22,00 € (www.orange-wine.net)
Vinifikacija: Po 21-dnevni maceracija in spontani fermentaciji je vino 8 let zorelo v 500-litrskih rabljenih hrastovih sodih.

Opis vina:
Vino je nekoliko motno in intenzivne rdeče barve z opečnatimi odtenki. Aroma je izražena, opojna in dozorela. V ospredju je vonjati zrele temne (borovnice in slive) in rdeče sadeže (višnje) - pravzaprav gre že za vonje po marmeladi teh sadežev. V ozadju les, temna čokolada, sladki koren in cvetje (vijolice). V ustih je vino suho, polnega telesa, gosto in z zrelimi (nekoliko bolj izraženimi) kislinami. V ustih se prepletajo sadne marmeladne zaznave rdečih in temnih sadežev, temne čokolade in cvetic ter tudi usnje, ki daje vinu prijetno grenkobo. Taninski oprijem je izdaten in z obilico (še vedno) žvečljivih taninov. Odhod je daljši, dober.

Na kratko: Zelo dobra rdečina z močnim karakterjem, ki ga ni načel niti čas niti dolgo zorenje v lesenih sodih.

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino kar kliče po bolj mastni in težji hrani. Najboljše bi se ujelo z rdečim mesom (vse vrste govejih in telečjih steakov, divjačina, ...).

Potencial za staranje: Vino je že primerno za pitje, a kljub dolgem zorenju v lesenih sodih še vedno ni prišlo do konca svoje razvojne poti. Pričakujem, da bo na vrhunce šele čez 3 do 5 let. V kleti pa si bi ga upal pustiti tudi do 10 let. 

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."