torek, 22. avgust 2017

"Gredič" rdeče - Dolfo (letnik 2011)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Danes predstavljam še eno briško rdeče vino, tokrat iz vinske kleti Dolfo. Gre za zvrst merlota in caberneta sauvignona, ki je dolgo (skupaj 5 let) zorela v lesenih sodih. Lahko bi rekli, da gre za značilen stil, ki ga uporabljajo za vina iz njihove najvišje linije.

Pred kratkim sem objavil opis še enega vina iz te linije. Šlo je za Cabernet sauvignon "reserva" (do objave prideš, tako da klikneš tukaj), ki pa je kljub zelo podobnemu stilu vinifikacije in zorenja precej drugačno. Lahko bi rekli, da je bolj resno in trenutno manj harmonično, saj potrebuje še kar nekaj časa zorenja v steklenici, da bo prišlo do vrhunca. Današnje vino pa je že na vrhuncu (ali zelo blizu le-tega). Kar ga naredi boljšega od konkurence je čudovita svežina, ki je še posebej za stil (vsaj zame) popolnoma nepričakovana.


Sorti: 70% merlot in 30% cabernet sauvignon
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.0%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 18,90 € (www.evino.si)
Vinifikacija: Po 16-dnevni maceraciji je vino najprej štiri leta zorelo v barik sodčkih in nato še eno leto v velikih hrastovih sodih.

Opis vina:
Srednje intenzivne rdeče barve (granatnih odtenkov ni opaziti). Aroma je intenzivna, globoka in pričakovano zrela. Prevladujejo note po šipkovem čaju ter prezrelih rdečih (češnje) in temnih (borovnice, slive) gozdnih sadežih, meji na arome po marmeladah. Nekoliko bolj v ozadju je čutiti še kvalitetno noto lesa ter mlečno čokolado. V ustih je vino suho, dokaj polnega telesa, z zelo prijetno kislino, ki daje vinu čudovito svežino. Prevladujejo okusi po bolj svežih sadežih (več je češnje in višnje ter manj temnih sadežev). Čokolada, les in šipek so malenkost v ozadju. Taninski oprijem je obilen in tanini so svilnati ter ravno prav dozoreli. Odhod je daljši, saden in presenetljivo osvežilen.

Na kratko: Odlična rdeča zvrst, ki v sebi skriva presenetljivo mero svežine. Zelo dobro razmerje med ceno in kakovostjo.

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino lahko ponudimo k širokem izboru jedi. Idealno je za spremljavo rdečega mesa ter tudi jagnjetine in kozlička. Zaradi svežine pa ga lahko brez problema pijemo tudi popolnoma brez spremljave hrane.

Potencial za staranje: Vino je po mojem mnenju že na vrhuncu, kjer se bo ohranilo vsaj še 5 let, mogoče celo 10.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."