nedelja, 17. september 2017

Pinela - Guerila (letnik 2016)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Pinela je še ena izmed slovenskih avtohtonih belih sort, ki ima velik potencial za pridelavo vrhunskega vina. Večino vinogradov te sorte najdemo v Vipavski dolini, največ okoli vasice Planina nad Ajdovščino. Tukaj se nahaja tudi vinska klet Guerila.

Na trgu vlada vse večje zanimanje za vina iz avtohtonih oziroma (širši pojem) lokalnih sort. Tega se zavedajo tudi vinarji, ki dajejo vse več poudarka na pridelavo vina iz teh sort, ki so bile velikokrat skorajda pozabljene. Na Vipavskem imajo med belimi sortami kar tri avtohtone, in sicer bolj znana pinela in zelen ter nekoliko manj poznano klarnico. Poleg tega v Vipavski dolini raste kar nekaj belih lokalnih sort: rebula, (istrska) malvazija, sauvignonasse (bivši furlanski tokaj) in še kakšna se bi našla. Res zanimivo, koliko raznolikosti najdemo na tako majhnem območju. 

A kaj ko tega potenciala ne znamo organizirano tržiti. Dejstvo je, da vlada (pa ne samo zdajšnja, vse do zdaj) ne naredi dovolj za razvoj in razpoznavnost slovenskega vinogradništva. Za primer, poleti sem spet obiskal jug Madžarske - Villany, ki je v svetu postal prepoznan, kot ena najboljši leg za pridelovanje cabernet franca. In čeprav nikakor ne gre za lokalno sorto, so na Madžarskem uspeli zaščiti apelacijo za to sorto. Cabernet franc, ki je pridelan na tem območju po letu 2013 in seveda izpolnjuje vse pogoje, spada pod apelacijo Villany franc. S tem so naredili velik korak proti še večji prepoznavnosti tega območja in Madžarske nasploh. Zanimivo je, da so bili sposobni zaščititi francosko oz. mednarodno sorto, pri nas pa nismo sposobni zaščititi niti avtohtonih oziroma lokalnih, kot so na primer rebula, pikolit (oba Goriška Brda), zelen, pinela, klarnica, barbera (vsi Vipavska dolina), laški rizling, šipon (oba Štajerska), vitovska grganja (Kras), itd. Kje smo šele od tega, da bi zaščitili na primer briški stil chardonnay-ja, ki bi si tudi zasluži svojo apelacijo.


Sorta: pinela
Letnik: 2016
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Poreklo: Vipavska dolina, Slovenija
Cena: 9,22 € (www.kozelj.si)
Vinifikacija: Vino po šest urni maceraciji (tako piše na spletni strani, vendar imam občutek, da to ni aktualno in da se je ta čas podaljšal) zori devet mesecev na lastnih kvasovkah v inoks cisternah. 

Opis vina:
Vino je manj intenzivne limonaste barve. Aroma je manj izražena toda široka, bogata. Prepletajo se vonjave suhega cvetja, zelišč, kontinentalnega (hruške) in zrelega koščičastega (marelice) sadja ter zrelih citrusov. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, uravnoteženo z živahno kislino, sveže in izredno mineralno ter s nekoliko kremasto teksturo. V ustih se prepletajo arome zelišč, suhega cvetja in hrušk ter zrele grenivke. Zaključi se z dokaj dolgim in osvežilnim odhodom, ki nekoliko pogreni.

Na kratko: Čudovit primerek izdelane pinele, ki navduši tudi z izjemno svežino.

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino bi ponudil k jedem, kjer v glavni vlogi nastopajo sladkovodne živali, bele morske ribe in testenine; na primer file bele ribe s testeninami ali njoki s potočnimi raki.

Potencial za staranje: Četudi gre za bolj izdelano vino, je srž tega vina svežina. Vino je že pripravljeno za pitje in se v steklenici ne bo več bistveno razvijalo. Zaradi dobre zasnove pa ga lahko v kleti pustimo še do tri leta.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."