nedelja, 15. oktober 2017

Beli jebačin - Pasji rep (letnik 2013)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Čez leta sem opisal že kar nekaj vin iz vinske kleti Pasji rep, še veliko več sem jih poizkusil. Od vseh vin pa sta verjetno najbolj poznani bela in rdeča zvrst - jebačin (ime, ki ti zagotovo ostane v spominu). Vendar je bila kvaliteta vsa ta leta, vsaj po mojem mnenju, vedno bolj prisotna na strani rdeče zvrsti. Z letnikom 2013 mislim, da se je ta razlika v kvaliteti zmanjšala (mogoče celo izničila). Vinar(ja) sta našla način, kako iz vseh treh "lokalnih" sort (malvazija, rebula, zelen) iztisniti najboljše. Svoje je dodal tudi odličen letnik za bela vina ter tudi umna raba lesa. Rezultat je elegantna ter lepo kompleksna bela zvrst - zagotovo ena najboljših iz Vipavske doline.


Sorta: malvazija, rebula in zelen
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Vipavska dolina, Slovenija
Cena: 13,20 € (www.evino.si - letnik 2015)
Vinifikacija: Po enodnevni ali dvodnevni hladni maceraciji je vino 12 mesecev zorelo delno v rabljenih 225-litrskih barik sodčkih in delno v novih sodih iz slavonskega hrasta.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne slamnate barve. Aroma je srednje izražena, široka in dozorela. Prepletajo se note kvalitetnega lesa, medu, masla, suhega cvetja in agrumov. V ustih je vino suho, kar polnega telesa, z rahlo poudarjenimi zrelimi kislinami (značilnimi za rebulo), precej mineralno in z lepo oljnato teksturo. Vino ima za stil obilico svežine in je lepo pitno. V ustih prevladujejo lesne in cvetlične note, v ozadju pa najdemo še med, agrume in citruse (grenivka). Odhod je daljši in prijetno pogreni.

Na kratko: Zanimiva bela zvrst iz treh "lokalnih" vipavskih sort, ki je z letnikom 2013 markantno pridobila na eleganci in kompleksnosti. Zelo dobro razmerje med kvaliteto in ceno.

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino je izredno primerno za spajanje s hrano in lahko pokrije širok spekter jedi. Postregel bi ga k pečenemu zajčku ali k srednje ter bolj zorjenim sirom.

Potencial za staranje: Vino lahko pijemo že sedaj, vendar ima dovolj naboja, da bo v kleti zdržalo še pet let. Ni pa za pričakovati, da se bo v steklenici še bistveno razvilo.

Do naslednjič ... 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."