ponedeljek, 25. september 2017

Renski rizling - Gjerkeš (letnik 2011)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Vinska klet Gjerkeš se nahaja v zatilju "kokoške", v vasici Fikšinci. Gre za, upam si trditi, drugo najbolj znano klet iz Prekmurja, katere vina niso prav nič tuja tudi na tem blogu (do predstavitev drugih vin iz te vinske kleti klikni tukaj).

Današnje vino je zelo zanimivo, saj predstavlja lep primerek renskega rizlinga, ki je veliko pridobil pri zorenju v steklenici. Poleg lepih sadno-cvetnih arom so vse bolj poudarjene arome po kamnu, mineralih na eni strani ter medu na drugi. Seveda ni za zanemariti dejstva, da je vino dokaj bogato in kompleksno glede na nizko stopnjo alkohola. To seveda ni nič nenavadnega, saj je le-ta pri renskem rizlingu redko nad 13%.
In čeprav vino ne dosega globine, širine ali strukture kot na primer renci iz Porenja ali iz Avstrije (Wachau), lahko zagotovo občutimo velik potencial te pogosto slabo razumljene sorte. 

Mimogrede, na degustaciji v vinski kleti smo bili letos prav tisti dan, ko je bila v vzhodni Sloveniji huda pozeba. Takrat se spomnim, da je g. Gjerkeš rekel, da je škoda zelo obsežna. Seveda je je bilo največ na spodnjih delih vinogradov, saj se najhladnejši zrak spusti na najnižjo točko (temperaturni obrat). Povedal pa je tudi, da so slabih 5 kilometrov severozahodno v sosednji Avstriji celo noč po vinogradih letali s helikopterji. Le-ti povzročijo, da se zrak konstantno meša in zato se najhladnejši zrak nikoli ne uleže na najnižjo točko. Posledično je tam pozeba naredila precej manjšo škodo. Seveda najem helikopterjev ni majhen strošek, a če to storitev sofinancira država (kot v Avstriji), je le-ta bistveno nižji.


Sorta: renski rizling
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 11.5%
Poreklo: Prekmurje, Slovenija
Cena: cca. 8,50 € (za letnik v prodaji)
Vinifikacija: Natančnih podatkov žal ni. Zagotovo je vino zorelo izključno v inoks cisternah. Predvidevam, da je bil mošt pred zorenjem nekaj časa v stiku z jagodnimi kožicami (hladna maceracija). Mogoče je vino zimo preživelo na lastnih finih drožeh (sur-lie).

Opis vina:
Vino je že precej intenzivne zlate barve. Aroma je nekoliko manj intenzivna, a nedvomno sortno in že precej razvita. V ospredju so značilne note kremna, mokrega kamna, rumenega sadja (vinogradniška breskev) in tudi suhega cvetja. V ozadju najdemo tudi medeno noto. V ustih je vino suho, uravnoteženo, kislina je značilna, a kar preveč umirjena. Deluje sveže in ima nekoliko bolj gosto - kremasto teksturo. Tudi v ustih je izražena nota po mineralih, kamnu, v enaki meri pa najdemo tudi cvetje in koščičasto sadje (vinogradniška breskev, marelica). Odhod je dokaj dolg in osvežilen.

Na kratko: Lep primerek že razvitega in sortnega renskega rizlinga, ki pa bi potreboval več strukture. Pohvaliti je potrebno pestro in sortno aromo.

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino bi ponudil k bolj mastnim jedem manj intenzivnega okusa (npr. ocvrta perutnina), dobro pa bi se prileglo tudi k jedem z gobami (rižota z jurčki, ocvrte dežnikarice, ...).

Potencial za staranje: Vino je v steklenici dobro dozorelo in je doseglo svoj vrh. Na njem bo še nekaj časa, vendar mislim, da ne več kot še tri leta.   

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."