ponedeljek, 2. oktober 2017

Rebula "epoca" - Ferdinand (letnik 2013)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Letnik 2013 je bil za bela vina v Goriških Brdih odličen. Čeprav je minil brez pretiranega pompa, kot na primer (vroči) letnik 2011, so vina v večini primerov preprosto boljša. Razloga za to sta bolj izrazita aromatika in predvsem pa kisline, ki so bolje ohranjene in dajejo vinu hrbtenico, več strukture ter svoje dodajo tudi k svežini. Zaradi tega vina delujejo bolj harmonično, elegantno in pitno, pri čemer je tudi kompleksnost in polnost na visoki ravni. Eden izmed lepih primerov, ki priča o tem, je današnja rebula.

Če se še spomnite, so v vinski kleti Ferdinand (Četrič) včasih pridelovali dve donegovani zvrsti: "Ferdinand" rdeče (lahko ga najdeš tukaj) in "Ferdinand" belo (lahko ga najdeš tukaj). Z letnikom 2013 pa so v kleti sprejeli odločitev, da bele zvrsti ne bodo pridelovali več. To je bila kar presenetljiva odločitev, saj je le-ta imela zelo dober renome. Ne glede na to sta namesto nje z letnikom 2013 na trg premierno prišli dve sortni vini: rebula in sivi pinot (lahko ga najdeš tukaj), ki spadata v linijo vin "epoca". In če sodim zgolj po tem letniku, lahko trdim, da so se v kleti pravilno odločili.


Sorta: rebula
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 17,00 € (www.kozelj.si)
Vinifikacija: Vino 12 mesecev zori na lastnih kvasovkah v 500-litrskih in 225-litrskih barik sodčkih.

Opis vina:
Vino je zanimive, srednje intenzivne slamnate barve. Aroma potrebuje nekaj časa, da se odpre in je za bolj nevtralno sorto, kot je rebula, precej intenzivna. Lahko rečemo, da je bogata, kompleksna in tudi sortna. Prepletajo se vonjave po suhem cvetju, zeliščih ter zrelem kontinentalnem (hruške) in rumenem sadju, v ozadju je čutiti še noto kvalitetnega lesa. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, harmonično, s poudarjeno mineralnostjo in lepo kremasto teksturo; zelo elegantno. Na okusu so bolj poudarjene sadne (hruške in rumeno sadje) in cvetne arome, bolj do izraza pride tudi les in medena nota. Odhod je daljši, osvežilen in nekoliko pogreni.

Na kratko: Referenčen primerek izdelane rebule. Zelo dobro razmerje med kvaliteto in ceno. 

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino je idealno za spremljavo vseh vrst ribjih jedi, od sladkovodnih rib (postrv, tudi ščuka in krap) pa do tune in lososa. Lahko pa v njem uživamo tudi brez spremljave hrane.

Potencial za staranje: Vino je pripravljeno za pitje že zdaj, vendar bi se znalo v steklenici še razvijati. Po mojem mnenju, ga bo potrebno popiti do leta 2023.

Do naslednjič ... 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."