nedelja, 17. april 2016

"Jakot" - Pulec

Pozdravljen ljubitelj vina!

Današnje vino gre zagotovo na seznam tistih, ki so me najbolj pozitivno presenetila. Grozdje zanj je bilo trgano na robu prezrelosti, ko je bila sladkorna stopnja že zelo visoka. Posledica je kar 15% alkohola in vino je (kot si verjetno predstavljaš) precej toplo. Ampak ne peče in alkohol ne ostaja na jeziku, tako kot pri belem Konradu, ki prihaja iz najvišje linije belih vin pri Pulčevih. Prav zaradi tega mi je "jakot" precej bolj všeč.

Predlagam pa, da ga postrežeš dobro ohlajenega po tem, ko je že nekaj časa odprt. Aroma se lepo odpre in šele takrat da vino vse od sebe.



Sorta: sauvignonasse
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 15.0%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: točnega podatka žal nimam (cca. 10 € do 12 €)
Vinifikacija: Vino je do ustekleničenja zorelo v 225-litrskih barik sodčkih.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne zlate barve. Aroma je srednje izražena, eksotična: prevladujejo agrumi (pomaranče in mandarine), citrusi, oreščki (mandlji) in vanilija ter nota lesa. Skratka zanimiva in zelo všečna. V ustih je vino suho, dokaj polnega telesa, toplo in tudi masleno. Prevladujejo mandlji, agrumi, limona in vanilija. Odhod je kar dolg, topel in dobro očisti usta. Alkohol malenkost pogreni.

Na kratko: Poln, topel in kompleksen, a vendarle lepo piten sauvignonasse, ki je obdržal tudi sorten okus po mandljih.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Izogibal bi se pekočim in lažjim jedem. Po mojem mnenju bi se zelo lepo ujel s svinjsko pečenko z medeno skorjico in praženim krompirjem.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."