nedelja, 10. april 2016

Sauvignon - Šturm

Pozdravljen ljubitelj vina!

Današnja objava bo nekoliko drugačna, saj bosta predstavljeni kar dve vini. Obe iste sorte in istega letnika, vendar različnih linij. Večina vinskih kleti je že začela prodajati sveža vina letnika 2015 in tudi pri Šturmu ni nič drugače. Letnik 2014 je odšel v pozabo in mislim, da se bo zelo redkim kolcalo po njem.

Pred tabo so predstavitvi dveh sauvignonov, ki sta si zelo različna, vendar oba nezmotljivo sortna. Prav ta različnost je tako zanimiva, in čeprav gre v obeh primerih za natančno pridelana vina pa je preskok po strukturi jasno čutiti.

Prvi prihaja iz t.i. linije "Ornament", ki jo prepoznamo po belokranjskih motivih na etiketi. To je najbolj osnovna linija buteljčnih vin, ki prihaja iz te kleti. Poleg sauvignona spadajo v njo še tradicionalna belokranjska PTP vina: Belokranjec in Metliška črnina.
Drugo vino pa je iz naslednje linije po kakovosti, kamor spadajo vsa sveža sortna vina, tako bela kot tudi rdeča.

Sorta: sauvignon
Letnik: 2015
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 12.0% in 13.0%
Poreklo: Bela krajina, Slovenija
Cena: 6,20 € in 7,20 €
Vinifikacija: Natančnih podatkov žal ni. Obe vini sta do ustekleničenja zoreli v inoks cisternah.


Opis vina:
Vino je blede limonaste barve. Aroma je srednje izražena, sortna, najbolj po papriki, sledijo beli poper, zelišča in minerali, v ozadju tudi aroma po citrusih. V ustih je vino suho, manj polnega telesa in z (kot se za slog in sorto spodobi) živahno kislino. Absolutno prevladuje paprika, zelišča in minerali. Vino deluje ostro, ampak na prijeten način. Odhod je krajši vendar osvežilen.

Na kratko: Oster in osvežujoč sauvignon, ki pa mu manjka širine in telesa.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Odličen aperitiv in spremljevalec lahkih poletnih jedi, na primer solat. Zaradi ostrine bi si ga upal postreči tudi k manj mastnim jedem iz žara.


Opis vina:
Vino je blede limonaste barve. Aroma je srednje izražena (mogoče malo manj kot od sauvignona v Sloveniji pričakujemo), ampak brez dvoma sortna; prevladujejo vonjave po kosmulji, listih paradižnika ter v ozadju še note paprike, citrusov in mineralov. V ustih je vino suho, s prijetno sortno kislino, srednje polnega telesa, sveže in mineralno. Prevladujejo okusi po citrusih in kosmulji, paprika in listi paradižnika so bolj v ozadju. Odhod je srednje dolg in osvežilen. Postreči dobro ohlajenega, da pride svežina in mineralnost do izraza. 

Na kratko: Bolj kompleksen sauvignon s prijetno kislino in lepo mineralnostjo. Po mojem mnenju še boljše razmerje med ceno in kakovostjo kot zgornji.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino, ki bi se zelo lepo ujelo z jedmi s šparglji. Ker je aroma manj intenzivna, bi ga postregel tudi k morskim jedem, še posebej belim ribam.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."