četrtek, 28. julij 2016

Rumena rebula - Ščurek

Pozdravljen ljubitelj vina!

Danes je na vrsti zagotovo ena najbolj prodajanih rebul v Sloveniji. Mogoče bo koga "zmotil" pridevnik rumena na etiketi, saj je večina briških in vipavskih vin označenih preprosto samo z besedo rebula. Razlog zato je, da obstajata dva klona rebule, in sicer rumena in zelena rebula. Vendar je velika večina rebul na trgu pridelana iz rumene, saj ima ta sorta večji potencial za pridelavo kakovostnega vina.

Verjetno pa je razlog za tako poimenovanje tudi marketinški. V sosednji Italiji je namreč vino te iste sorte označeno kot "ribolla gialla" (slo. rebula rumena).



Sorta: (rumena) rebula
Letnik: 2015
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 12.5%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 9,61 €
Vinifikacija: Po 12-urni hladni maceraciji je vino 6 mesecev zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne zlato rumene barve. Aroma je srednje izražena, kar široka glede na stil: cvetje, citrusi, zrela zelena jabolka, v ozadju tudi nežna medena nota. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, z ravno prav živahno kislino, redkimi drobnimi mehurčki CO2 in malenkost kremasto strukturo. V ustih prevladujejo arome zelenih jabolk in citrusov (zrela limona in grenivka), tudi mineralnosti je nekaj. Odhod je srednje dolg, osvežilen in malenkost pogreni. 

Na kratko: Rebula, ki ponudi že nekaj več širine. Ena boljših svežih na trgu.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino bi se odlično ujelo s sladkovodnimi ribami, na primer s filejem vitkega soma na žaru. Pravzaprav pa je dovolj pitno, da niti ne potrebuje spremljave hrane.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."