torek, 2. avgust 2016

Sauvignon "Plešivo" - Blažič

Pozdravljen ljubitelj vina!

Posvetimo se danes zanimivemu sauvignonu iz Goriških Brd, ki ga pridelujejo v vinski kleti Blažič. Njihova vina se delijo na tri linije: sveža, donegovana in selekcije. Tale sauvignon spada med donegovana vina, za katera se uporabi samo najbolj zrelo grozdje. Vina te linije lahko prepoznamo po črni etiketi in dodatku "Plešivo" (za bela vina) v imenu. Zanimiv je predvsem zaradi načina zorenja. Kar pet let namreč zori v inoks cisternah. Le-to omogoča, da vino počasi dozoreva in postaja vse bolj zaokroženo, pri tem pa ne izgublja primarnih arom in svežine.

Rad bi opozoril še na eno (zame zelo pomembno) stvar. Pri Blažičevih namreč fermentacija vin višjih linij poteka z lastnimi (avtohtonimi) kvasovkami. Praksa, ki je v Sloveniji kar precej (beri: vse bolj) redka. Vse preveč vinarjev namreč kupuje selekcionirane kvasovke iz Južne Afrike, ZDA, Nove Zelandije, itd., da bi vino (predvsem v aromatičnem profilu) ustrezalo stilu, ki je trenutno moderen. Toda terroir v teh državah je drugačen od našega. Ne me razumet narobe, za sveža vina, kjer si vinarji ne smejo privoščiti prevelikih oscilacij, je tako početje popolnoma smiselno. Ampak ko pa govorimo o vinih, ki predstavljajo nek stil vinske kleti, pa mislim, da bi morala v sebi nositi vsaj trohico identitete. Neko malenkost, ki bo naša najboljša vina razlikovala od vin iste sorte, ki jih pridelujejo v drugih državah. Dejstvo je, da najboljši vinarji po svetu še vedno uporabljajo lastne kvasovke iz svojih vinogradov. 

Skratka, ne smemo pozabiti, da mora imeti vino v sebi nekaj romantike. Le-to pa ne moremo kopirati v laboratorijih, temveč jo moramo najti v naravi.


Sorta: sauvignon
Letnik: 2009
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.0%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: cca. 15,0 €
Vinifkacija: Po 24-urni maceraciji je vino na finih drožeh 5 let zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je precej intenzivne zlate barve. Aroma je srednje izražena, sortna in kompleksna; prepletajo se vonjave zrelega rumenega sadja, bezga, mačjega urina ter dima. V ustih je vino suho, polnega telesa, lepo uravnoteženo, mehko in z redkimi drobnimi mehurčki CO2. Je sveže (kljub sedmim letom starosti) in ima kremasto strukturo (zaradi zorenja na finih drožeh). Prevladujejo arome po bezgu in zrelem rumenem sadju. Vse skupaj spremljajo tudi zelo nežni tanini. Odhod je precej dolg, topel in kar osvežilen.

Na kratko: Kompleksen in sorten sauvignon izpod rok enega od največjih mojstrov v Sloveniji.

Ocena:


Ujemanje s hrano: Vino bi postregel k perutnini z orientalskimi začimbami ali pa k sirom s plemenito plesnijo.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."