torek, 15. november 2016

Bela Carolina - Jakončič (letnik 2011)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Vem, kar nekaj časa je preteklo od moje zadnje objave. Preprosto nisem imel možnosti, da bi se lahko kakšnemu vinu popolnoma posvetil.

Danes bom (tako kot v zadnji objavi) predstavil primorsko belo zvrst. Tudi ta velja za eno najboljših v Sloveniji. Tako kot Bela Burja, stavi bolj na eleganco in svežino kot na surovo moč. V okolju kot so Goriška Brda, kjer slovijo po krepkih in toplih vinih, je zato prava posebnost.

Opažam, da se trend visoko-alkoholnih vin nekoliko ohlaja. Kar nekaj briških vinarjev je začelo dajati večji poudarek na eleganco in zaokroženost vin. Pretoplih oz. ognjenih vin je vse manj in manj.

Pa gremo nazaj k vinu Zagotovo je eno najboljših, če ne celo najboljše v svojem stilu. Je sveže, mineralno, elegantno in dovolj polno ter kompleksno. Zaradi tega bo zadovoljilo tako tiste, ki imajo radi sveža vina, kot tudi druge, ki imajo radi bolj polna in kompleksna vina.

Ne glede na to pa trenutno današnjega vina ne bi postavil na sam vrh med slovenskimi belimi zvrstmi. Ne zaradi tega, ker bi ji kaj očital, ampak preprosto povedano zaradi tega, ker "ne igra na vse moje strune". 
Obstajata pa dve, ki igrata. Eno izmed njih sem na blogu že opisal; gre za Ščurkovo Staro brajdo letnika 2011 (povezavo do objave najdeš tukaj). Druga pa na svojo objavo še čaka; Triton lex istega letnika, ki ga pridelujejo v kleti Edi Simčič. Slednjo sem poizkusil prejšnji vikend in je veliko bolj zaokrožena kot njene predhodnice.

Opomba: Predstavitev letnika 2010 lahko najdeš tukaj.


Sorte: chardonnay 60%, 35% rebula in 5% pikolit
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 19,90 €
Vinifikacija: Ohlajeno grozdje se macerira 48 ur. 20% chardonnayja zori v hrastovih sodih, ostalo (predvidevam) zori v inoks cisternah. Vina po enem letu pretočijo in združijo.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne zlato-rumene barve. Aroma je bolj zadržana, a sveža in kompleksna. Prevladujejo sadno-cvetne note; suho cvetje, rumeno sadje, tropsko sadje (ananas) in celo med. V ozadju je tudi nežna nota lesa. V ustih je vino suho, kompleksno, precej polnega telesa (kljub le 13.5% alkohola), uravnoteženo s prijetno kislino, ki daje vinu svežino in življenje. Zaznamo minerale, tropsko sadje, zrele citruse in suho cvetje. Tekstura je malenkost maslena. Odhod je dolg in osvežilen.

Na kratko: Zagotovo ena najboljših slovenskih belih zvrsti. Prednost pred konkurenco ji daje odlično razmerje med polnostjo, svežino in eleganco.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino bi najraje ponudil k morski hrani bolj polnega okusa. Odlično bi se ujelo s tuninim steakom na žaru.

Do naslednjič ... 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."