sreda, 23. november 2016

Cabernet sauvignon - Emil in Ken Tavčar

Pozdravljen ljubitelj vina!

Po dolgem času se selimo na Kras, natančneje v vasico Kreplje. Tam stoji kmetija pr' Vlkovih, kjer ima svojo vinsko klet družina Tavčar. Po mojem mnenju gre za eno najboljši vinskih kleti na Krasu. Kot je moderno na tem področju, pridelujejo ekološka vina, ki pa so (vsaj kolikor sem jih jaz poizkusil) brez napak, ki pogosto spremljajo vina z besedo "ekološko" ter "oranžno", in na visokem nivoju.

Problem pri tej vinski kleti vidim nekje drugje. Mislim, da večina točno ne ve, kako se vinska klet pravzaprav imenuje. Na etiketi najdemo tako napis tauzher kot tudi napis Tavčar Emil in Ken. Če iščemo po spletu, pa dobimo rezultat kmetija pr' Vlkovih. Po mojem mnenju bi moralo biti ime kleti jasno izraženo. Ne glede na to, kaj prodajaš, vedno tržiš znamko in znamka mora biti jasno izražena. 

No, zdaj pa se posvetimo vinu. Takoj ko vino povohamo, ugotovimo, da se je zanj uporabilo prezrelo grozdje. Aroma namreč spominja na kuhano sadje, skorajda marmelado. In čeprav večina vinskih strokovnjakov tega ne mara, mene prav nič ne moti. V ustih nas kislina opomni, da vino ne prihaja iz toplejših delov Primorske, ampak iz Krasa. Mogoče tudi zato podzavestno nekoliko spominja na teran.

Menim da je vino doseglo svoj vrhunec, saj je aroma lepo razvita in tanini so ravno pravšnji. Sicer bo na vrhuncu vztrajalo še nekaj časa, a vino ne bo več ničesar pridobilo.


Sorta: cabernet sauvignon
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.0%
Poreklo: Kras, Slovenija
Cena: /
Vinifikacija: Žal točnih podatkov ni. Gre za vino, ki je zorelo v hrastovih sodih.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne rubinaste barve. Aroma je široka, kar precej izražena in že razvita. Čutimo, da je bilo grozdje zelo zrelo, prednjačijo arome po kuhanih (marmelada) rdečih (rdeči ribez, višnja, češnja) in temnih (črni ribez) sadežih. Vonjati je tudi vrtnice, lepo noto lesa, skoraj malenkost po dimu ter čokolado. V ustih je vino suho, dokaj polnega telesa, z malce bolj izraženo kislino, ki vino poveže s terroir-jem. Zaznave v ustih niso tako intenzivne kot na nosu, največ je rdečih sadežev in črnega ribeza ter čokolada in les v ozadju. Tanini so skoraj svilnati, zreli in še ravno prav čvrsti, da dajejo vino strukturo. Odhod je kar dolg in saden.

Na kratko: Razvit in nekoliko atipičen cabernet sauvignon iz Krasa. Če bi ga dobil na slepi pokušnji, bi ga zagotovo rekel, da je refošk. Ne glede na to pa gre za lepo rdeče vino. 

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino je kot nalašč za ujemanje s težkimi zimskim jedmi, kot so na primer pečenice ali krvavice s kislim zeljem in matevžem.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."