ponedeljek, 3. oktober 2016

Malvazija istarska - Coronica (letnik 2015)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Pa je končno na vrsto za objavo prišla tudi meni najljubša sveža (istrska) malvazija. Na blogu sem že opisal tisto iz letnika 2013 (povezava na objavo je tukaj), danes pa bom predstavil tisto iz (zaenkrat še) tekočega letnika 2015.

Primerjavo med letnikoma je težko narediti, saj je od tega, odkar sem nazadnje poizkusil letnik 2013, minilo skoraj dve leti. Toda vseeno se mi zdi, da ena malenkost kaže v prid starejši. Kislina namreč pri letniku 2013 ni bila tako izražena; bolje je bila vkomponirana v celoto.

Veliko lažja pa je primerjava s Kozlovićevo in tisto, ki jo prideluje vinska klet Robi & Dorjano Korenika. Spomin na ti vini je namreč veliko bolj svež. Gre za dve odlični malvaziji tekočega letnika (2015), ki pa sta po stilu precej drugačni od današnje. Poudarek pri obeh je na aromatičnosti (sploh če vzamemo v obzir, da malvazija ni najbolj aromatična sorta) in mehkobi, medtem ko je pri Corenici poudarek na ostrini in mineralnosti. V tem pogledu malenkost spominja tudi na sauvignone iz Sancerra na skrajnem vzhodu doline reke Loare.

No, skoraj prepričan sem, da bi bila nezahtevnemu kupcu vin bolj po godu malvazija od Kozlovića ali (slovenske) Korenike. Predvsem zaradi izražene arome in popolne uravnoteženosti. Priznam, da bi se tudi sam zelo težko odločil med Kozloićevo in današnjo.


Sorta: malvazija (istrska)
Letnik: 2015
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Poreklo: Istra, Hrvaška
Cena: 71 kun (cca. 9,30 €)
Vinifikacija: Fermentacija poteka pri kontrolirani temperaturi. Vino zori na finih drožeh, dokler je to potrebno.

Opis vina:
Vino je manj intenzivne slamnate barve. Aroma je malo manj izražena, ponujajo se predvsem vonjave po mineralih (moker kamen), citrusih (predvsem limone) in zeliščih. V ozadju najdemo tudi značilno aromo po belem cvetju (akaciji). V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, izredno mineralno in z obilico drobnih mehurčkov CO2. Kisline so zrele in zelo živahne (malo preveč izražene za moj okus) ter angažirajo precejšni del ustne votline (Angleži imajo za to lastnost izraz "mouthcoating"). Tudi v ustih prevladujejo citrusi (limona, limeta) in zelišča. Odhod je precej dolg in zelo osvežilen.

Na kratko: Strukturirana istrska malvazija, ki se ponaša z izredno svežino in mineralnostjo. Škoda, da ni kislina malo manj izražena - mogoče bo za to poskrbel tudi čas. Popiti prvi dan!

Ocena:

Ujemanje s hrano: Mislim, da je brez veze nekaj novega izumljati. Istrska malvazija (še posebej takšnega stila) se vrhunsko ujame z belimi ribami na žaru.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."