četrtek, 2. april 2015

Malvazija - Emil in Ken Tavčar

Pozdravljen ljubitelj vina!

Po dolgem času se bomo posvetili še enemu "oranžnemu vinu". V Sloveniji trend pridelave takih vin kar precej narašča. Še posebej je veliko pridelovalcev "oranžnega vina" na Krasu. Med njimi so skoraj vsi najbolj poznani vinarji tega področja, kot so Čotar, Renčel, Lisjak, Štoka in Tavčar.

Ta vina se pridelujejo po ljudskem izročilu, ki je značilen za ta del Slovenije, in prav je, da se ta način pridelave ohranja. Seveda ljudsko izročilo ni vklesano v kamen in zato je stil pridelave takih vin od vinarja do vinarja malenkost drugačen. Tako nekateri pridelujejo krepka, topla oranžna vina. Drugi pa lažja, pitna in sveža vina.

Kam bi postavil današnje vino? Nekje na sredino. Vino je srednje polnega telesa in je razmeroma dobro pitno. Taninov ni in tudi tistega nevšečnega pookusa, ki ga dobimo pri kakšnih drugih oranžnih vinih, ni čutiti. Seveda pa je sortnost popolnoma nedoločljiva. Verjetno je šlo za kar dolgo maceracijo in potem tudi dolgo zorenje v sodih (mogoče celo akacijevih - namreč njihova vitovska zori v akacijevih sodih).

Lahko povem, da gre za zanimivo vino in še tako velik nasprotovalec oranžnih vin mu ne more ničesar odčitati.

Več si lahko prebereš spodaj.

Sorta: malvazija
Letnik: 2009
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.44%
Vinifikacija: Podatkov kot takih žal ni. Rekel bi, da gre za daljšo maceracijo (več kot sedem dni) in za vsaj 18 mesečno zorenje v lesenih sodih (mogoče celo v akacijevih).

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne zlate barve. Aroma je izražena, pričakovano popolnoma terciarna, vonjati je balzamične in eterične note, v ozadju tudi nekaj medenih not. V ustih je vino suho, kar polnega telesa, lepo uravnoteženo, k širini okusa lepo doda tudi nežna slanost. Pookus je srednje dolg, brez neprijetnega odhoda, ki ga pustijo nekatera druga oranžna vina.

Na kratko: Popolnoma pitno oranžno vino, ki ima svoj šarm in ki vsaj mene ni pustil hladnega.
Ujemanje s hrano: K vinu bi priporočal kakšno jed s tartufi ter svinjsko pečenko polnjeno s slivo.

Do naslednjič ...

4 komentarji:

  1. Lepo pozdravljen...eno vprašanje...a je slučajno kako možno do tvojega kontakta priti? Super stran...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zdravo,

      me veseli, da vam je blog všeč.

      Mi lahko prosim samo napišete, zakaj bi ga potrebovali.

      Izbriši
  2. Seveda...sicer sem vam že poslal e-mail, ampak ga očitno niste prejeli. No, jaz bi rabil nekoga s takšnim finim znanjem o vinu, če vas slučajno zanima, povejte in se dobimo nekje na pivu ;-), da vam razložim stvari.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pustite mi prosim svoj kontakt prosim, pa bom stopil v stik z vami.

      Izbriši

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."