petek, 11. december 2015

Sivi pinot "struktura" - Kerin

Pozdravljen ljubitelj vina!

Včeraj sva s punco (končno) obiskala gostilno Repovž v Šentjanžu. Ob vikendih je verjetno zelo težko dobiti mizo, ampak sinoči sva imela celo gostilno zase. Verjetno tudi zato, ker je gostilna precej odmaknjena od večjih mest.

Tokrat se ne bom podrobneje posvetil hrani. Povedal bom le, da je bilo (od prve do zadnje jedi) vse zelo okusno in lepo servirano. Ko sva se odločala za buteljko vina, ki nama bo delala družbo ob večerji, nama je gostiteljica predlagala Kerinov sivi pinot "struktura". Ime, za katerega se je izkazalo, da je popolnoma upravičeno. Če ne bi vedel, kaj pijem, bi verjetno vprašal, ali vino prihaja iz Brd ali iz Vipavske doline.

Odgovor bi me šokiral. Vinska klet se namreč nahaja v Posavju, natančneje v Straži pri Krškem. In čeprav sem slišal že veliko dobrih stvari o tej kleti, so bile le-te vedno v povezavi z modro frankinjo. Očitno pa frankinja ni edina sorta, ki je tej kleti lahko v ponos.


Sorta: sivi pinot
Letnik: 2009
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Posavje, Štajerska
Cena: 9,5 €
Vinifikacija: Na žalost podatkov o zorenju vina na spletu ni. Predvidevam, da gre za daljše zorenje v lesenih sodčkih. Maceracije ne bi čisto izključil, ampak zagotovo ne gre za tako dolgo kot pri oranžnih vinih.

Opis vina: 
Vino je intenzivno zlate barve z jantarnimi odtenki. Aroma je sprva zaprta in se počasi odpre (priporočam prezračevanje). Vonjati je skoraj izključno terciarne arome (sortnih značilnosti praktično ni): medene note, suho cvetje in suho sadje (še najbolj marelice). Vse skupaj deluje nežno in nevsiljivo. V ustih je vino suho, polnega telesa, zelo uravnoteženo, kompleksno in prijetno toplo. Čutiti je tudi maslenost in svežino, ki naredi vino (še posebej za ta stil) pitno. Pookus je zelo dolg in topel.

Na kratko: Mojstrsko dovršen sivi pinot, ki potrebuje prezračevanje in je boljši malo bolj topel. Odlično razmerje med ceno in kakovostjo.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino je zelo primerno za spajanje s hrano. Zaradi polnosti bi ga postregel že k bolj intenzivnim jedem. Odlično je dopolnjeval svinjski flam v jurčkovi odejici s sirovimi štruklji.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."