nedelja, 4. december 2016

"Anima" barrique - Matošević

Pozdravljen ljubitelj vina!

Chardonnay v Istri, bodisi slovenskem bodisi hrvaškem delu, ne uspeva ravno dobro. Pravzaprav se sploh ne spomnim, da bi kdaj (pred današnjim vinom) sploh poizkusil kakšen istrski chardonnay. Očitno sorti istrski terroir ne ustreza najbolj.

Za razliko od večine vinogradov na hrvaškem delu Istre, ki so bližje morju in na rdeči prsti, so Matoševićevi vinogradi v središču Istre ob jezeru Butoniga na rjavi prsti. Zelo verjetno je, da ravno zaradi tamkajšnje mikroklime in terroir-ja, chardonnay uspeva boljše, kot drugje v Istri. Terroir je čuti tudi v vinu, saj ima le-to v sebi tisto tipično istrsko minerlanost, ki je odlika prave istrske malvazije.


Sorta: chardonnay
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Cena: 100 kun (cca. 13,25 €)
Poreklo: Istra, Hrvaška
Vinifikacija: Točnih podatkov žal ni. Vino je zagotovo dalj časa zorelo v barik sodčkih.

Opis vina:
Vino je presenetljivo svetle, srednje intenzivne slamnate barve. Aroma je bolj diskretna, že precej razvita, z zelo izraženo lesno noto, ki jo spremljajo vonjave po tropskem sadju, prekajenem mesu ter tobaku. V ustih je vino suho, uravnoteženo, srednje polnega telesa, kar toplo (glede na zgolj 13% alkohola), malenkost mineralno in tudi masleno. V ustih je še bolj kompleksno; poleg tropskih sadežev, tobaka in lesa, je moč okusiti še kavo in vanilijo. Za belo vino je občutiti kar nekaj taninov, ki pa so mehki. Odhod je kar dolg, vendar v ustih pusti nekoliko grenak pookus.  

Na kratko: Zanimiv, kompleksen chardonnay, ki je v sebi obdržal pristni istrski karakter (svežina in mineralnost). Les za moj okus nekoliko preveč dominira, še posebej je to čutiti pri odhodu.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino bi lahko zaradi svežine in mineralnosti ponudili k bolj mastnim ribam, čudovito pa bi se ujel tudi z istrskimi fuži s tartufi.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."