sobota, 11. marec 2017

Furmint - Gross

Pozdravljen ljubitelj vina!

Današnje vino je v določenem smislu prav posebno. Prideluje ga namreč avstrijska vinska klet, ki ima v lasti vinograde v Sloveniji. In ker pridelava vina prav tako poteka v Sloveniji, gre dejansko za slovensko vino. S takim poreklom je tudi tekmovalo na Decanter-ju. Situacija je podobna kot pri vinski kleti Conrad Fuerst & Sohne (povezavo na objavo najdeš tukaj), kjer je glavni enolog ravno g. Gross.

Vinska klet (vsaj njena slovenska podružnica) se nahaja v Halozah, ki v očeh slovenskih strokovnjakov do nedavno niso predstavljale velikega potenciala za pridelavo vrhunskega vina. To prepričanje se je krepko spremenilo predlani, ko je g. Gross z današnjim šiponom na Decanter-ju prejel regionalno trofejo za najboljše belo vino nad 15 funtov v regiji.

Današnji šipon je zelo ambiciozno postavljen. Grozdje so v vinogradu pustili dlje in zato je občutiti vpliv plemenite plesni - bortritisa. Kislina je izražena, a zrela. Stilsko se je vinar poskušal približati avstrijskim renskim rizlingom in madžarskim šiponom. Reči je potrebno, da gre za zelo dober poizkus. A stopnja mineralnosti in kompleksnost, ki jo dosežejo madžarski šiponi v Tokaju in avstrijski renci v Wachau, s tem poizkusom še nista bili doseženi. Mogoče pa še bodo.


Sorta: šipon
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 12.5%
Poreklo: Štajerska, Slovenija
Cena: 14,90 €
Vinifikacija: Žal podatkov nisem našel.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne limonaste barve z zelenkastimi odtenki. Aroma je dokaj izražena in globoka. Prepletajo se note bortritisa (plemenita plesen), zrelega koščičastega sadja (marelica in breskev) in citrusov (limeta in limona). V ustih je vino suho, srednje polnega telesa in z zelo izraženo kislino, ki pa je zrela in angažira celotno ustno votlino (eng. "mouthcoating"). V ustih prevladujejo note citrusov in bortritisa, ki jih v ozadju dopolnjujejo note koščičastega sadja. Čutiti je tudi subtilno mineralnost. Odhod je daljši in zelo osvežilen.

Na kratko: Ambiciozno zastavljen štajerski šipon, ki se po stilu poizkuša približati najboljšim renskim rizlingom in šiponom na svetu. Zaenkrat lahko rečem le, da je šlo za zelo dober poizkus.

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino se bi odlično ujelo z vsemi vrstami ocvrtih jedi, od sardelic in drugih ribic pa do gob in tudi perutnine.

Potencial za staranje: Zaradi klene kisline mislim, da se bo vino v steklenici še naprej razvijalo. Zagotovo pa bo na nivoju zdržalo vsaj še pet let.

Do naslednjič ...  

2 komentarja:

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."