nedelja, 26. marec 2017

Malvazija "Pristna" - Pucer z Vrha

Pozdravljen ljubitelj vina!

Vinska klet Pucer z Vrha se nahaja v Novi vasi nad Dragonjo. Le-ta je nekoliko bolj v notranjosti Istre, od večine drugih vinskih kleti. To pomeni, da sta mikroklima in sestava prsti malenkost drugačni od tistih bližje morja. Očitno pa tamkajšnji pogoji istrski malvaziji zelo ustrezajo. Konstantna kvaliteta, ki jo v kleti držijo pri svojih malvazijah (še posebej sveži) je zagotovo najboljši pokazatelj tega. Pri Pucerju so se sicer specializirali prav za to sorto, iz katere pridelujejo različne stile vina. Vendar je potrebno poudariti, da je kljub trenutnemu trendu po maceriranih malvazijah na slovenskem delu Istre drugačen. Oranžnih malvazij pri Pucerjevih ne pridelujejo.

Opomba: Nekaj časa nazaj sem doma odprl buteljko malvazije iz istega letnika, ki je imela napako. To sem zadnjič na festivalu malvazije sinu gospoda Pucerja tudi omenil in sem brez besed in ugovarjanj dobil novo vino - tole na spodnji sliki. Takšno profesionalnost se mi je zdelo primerno izpostaviti.


Sorta vina: malvazija (istrska)
Letnik: 2015
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Istra, Slovenija
Cena: 7,00 €
Vinifikacija: Vino je do ustekleničenja zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne limonaste barve. Aroma je srednje izražena in brez kančka dvoma sortna. Prevladujejo vonjave belega cvetja (akacija) in koščičastega sadja (breskve in marelice), ki jih v ozadju spremljajo vonjave suhega cvetja. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, lepo uravnoteženo in nekoliko kremaste teksture. Občutiti je tudi drobne mehurčke CO2. V ustih so zaznave enake kot na nosu (belo cvetje in koščičasto sadje). Odhod je daljši in lepo osvežilen.

Na kratko: Referenčna slovenska sveža malvazija, v letniku 2015 verjetno najboljša sveža iz slovenskega dela Istre.

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Pri dobri sveži istrski malvaziji je stvar jasna. Vino se sicer odlično ujame z vso morsko hrano, toda najlepše prav z belo ribo na žaru (to nam pove že etiketa).

Potencial za staranje: Vino ni namenjeno za staranje. Najboljše bo do konca letošnjega leta.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."