nedelja, 19. marec 2017

Sivi pinot - Gjerkeš

Pozdravljen ljubitelj vina!

Danes je na vrsti prav svojevrsten in zanimiv sivi pinot iz Prekmurja. Zagotovo predstavlja velik odstop od modernega stila vin te sorte, za katere so značilni zmeren alkohol in poudarek na svežini ter sortnosti. Prav zaradi te drugačnosti je potrebno reči, da gre za pogumno potezo vinske kleti, s katero so ljubiteljem vina ponudili neko novo perspektivo na to, kaj sivi pinot zmore.

Prva stvar, ki takoj pade v oči, je barva vina. Le-ta je posledica tridnevne hladne maceracije. Ne glede na to, da ni veliko tako obarvanih sivih pinotov, pa gre za popolnoma veljavno barvo. Veliko ljudi najbrž ne, da ima grozd te sorte pravzaprav rdečo jagodno kožico. Je pa to vino tudi bolj krepko in toplo, kot smo za sivi pinot vajeni. Dejstvo je, da kljub temu da je bil letnik 2015 zelo topel in suh, sivi pinoti tudi na Primorskem le redko dosežejo alkoholne stopnje večje ali enake 14.0%. Da je lahko vinar dosegel takšno stopnjo alkohola, je po vsej verjetnosti grozdje na trti pustil dlje časa. Zaradi tega in zaradi daljše maceracije pa v tem sivem pinotu najdem manj sortnih značilnosti.

Opomba: Ko smo poizkušali vino, je veliko več dalo od sebe drugi dan. Zato priporočam, da mu pustite nekaj časa, da se odpre.


Sorta: sivi pinot
Letnik: 2015
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.0%
Poreklo: Prekmurje, Slovenija
Cena: 8,64 €
Vinifikacija: Po 36-urni hladni maceraciji je vino do ustekleničenja zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je manj intenzivne čebulno bakrene barve. Aroma je srednje izražena, zanimiva, a bi težko rekel, da je sortna. Prevladujejo vonjave po zrelih rdečih jabolkih, ki jih dopolnjujejo vonjave po agrumih, rdečih sadežih (jagode, maline) in mineralih. V ustih je vino suho, dokaj polnega telesa, krepko in celo toplo. Kislinski oprijem je dovolj živahen in vino je rahlo mineralno. V ustih prevladujejo zrela rdeča jabolka in agrumi (predvsem mandarine), v ozadju je čutiti še rdeče sadeže (maline in jagode). Občutiti je tudi nekaj mehkih taninov. Odhod je dokaj dolg, osvežilen, topel in malenkost pogreni.

Na kratko: Drugačen in resnejši stil sivega pinota, ki pa ima svoj čar. Za tiste, ki imajo rajši krepkejša sveža vina.

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Sveži sivi pinoti so običajno zelo primerni kot aperitiv, a današnji še zdaleč ni takšen. Ponuditi ga je potrebno k konkretnejšim jedem, na primer jedem s perutnino ali celo drobovino. 

Potencial za staranje: Vino je že pripravljeno za pitje in bo v top formi zdržalo še do pet let.  

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."