torek, 25. april 2017

Cabernet sauvignon "reserve" - Dolfo

Pozdravljen ljubitelj vina!

Vinska klet Dolfo se nahaja v vasici Ceglo v Goriških Brdih. V kleti pridelujejo dve liniji vin: osnovno in donegovano. V slednjo spada tudi današnji cabernet sauvignon "reserva".

Današnje vino v največji meri definira dolgo zorenje v različnih lesenih sodih. Pri slednjem se lahko zgodi, da arome, ki jih vino pridobi z zorenjem v lesu, popolnoma prevladujejo nad primarnimi aromami, ki jih vino pridobi iz grozdja. Takšna vina delujejo težko in nepitno. Prav tako pa dolgo zorenje pusti svoj pečat tudi na sami barvi vina, ki običajno prehaja v opečnato, v skrajnih primerih celo rjavkasto.

Toda potrebno je povedati, da je vinar svoje delo dobro opravil. V vinu je ostalo dovolj primarnih arom (četudi po zelo zrelem sadju), pravzaprav jih je glede na dolžino zorenja ostalo presenetljivo veliko. Tudi svežine je dovolj in zanimivo je, da vino kljub starosti in dolgem zorenju v lesenih sodih še vedno ni na vrhuncu.


Sorta: cabernet sauvignon
Letnik: 2009
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14,5%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 18,90 €
Vinifkacija in zorenje: Po 16-dnevni maceraciji je vino najprej tri leta zorelo v barkih sodčkih in nato eno leto v velikih hrastovih sodih. Preden je prišlo na trg, je še eno leto zorelo v steklenici.

Opis vina:
Vino je temno rdeče barve z opaznimi opečnatimi odtenki. Aroma je izražena, zrela in globoka. Zaradi dolgega zorenja v sodih je čutiti odmik od sortnosti. Prevladujejo arome zrelih rdečih (maline, češnje) in črnih (robidnice, črni ribez) sadežev, v ozadju je čutiti les, cedrovino in čokolado. V ustih je vino suho, polnega telesa, gosto, krepko in precej toplo. Toda ima dovolj svežine, da ne deluje težko. V ustih prevladujejo prezreli rdeči in črni sadeži pred čokolado in lesom ter cedrovino. Taninski oprijem je širok in tanini potrebujejo še nekaj časa, da se bodo omehčali. Odhod je daljši, topel in malenkost pogreni.

Na kratko: Lep primerek bolj zorjenega stila cabernet sauvignona, ki pa potrebuje še nekoliko časa, da se bo omehčal in postal bolj uravnotežen.

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino je zelo primerno za spajanje s hrano, še posebej z rdečim mesom. Zaradi topline (občutka alkohola) v vinu bi se izogibal pikantnim jedem, ki ta občutek poudarijo. Je pa res, da je nekaterim ta poudarjena toplina všeč.  

Potencial za staranje: Čeprav je od letnika 2009 preteklo že 8 let, je to vino še vedno mlado in po mojem mnenju potrebuje še kakšno leto, da bo na vrhuncu. Če ga odpirate zdaj, priporočam, da zraven jeste mastno hrano, ki bo omilila občutek trpkosti. 

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."