nedelja, 2. april 2017

Brunello di Montalcino - Castiglion del Bosco

Pozdravljen ljubitelj vina!

Večkrat sem že omenil, da se lahko kvaliteta vina glede na letnik bistveno razlikuje. Zagotovo lahko vešč vinar z znanjem, izkušnjami in pridnim delom v vinogradu tudi v povprečnih letnikih pridela vrhunsko vino, toda le ob izjemnih letnikih lahko pridela izjemno vino. Izjemni letniki, ko so vremenske razmere za zorenje grozdja optimalne, so zelo redki. Povprečno se zgodijo le enkrat do dvakrat na deset let. Ni pa nujno, da so za različne sorte grozdja in stile vina, optimalni vremenski pogoji enaki.

Letnik 2010 je bil v Sloveniji zelo slab. Vseeno je peščici vinarjem mojstrsko uspelo zadržati kvaliteto svojih vin na visokem nivoju. Čisto drugače je bil ta letnik klasificiran pri naših zahodnih sosedih, kjer velja za enega najboljši v zgodovini za rdeča vina. Predvsem so bili pogoji optimalni za dve najbolj kvalitetni D.O.C.G zaščiteni vini, Barolo in Brunello di Montalcino. Prav slednjega sem zaman iskal v enotekah, ko smo bili med novoletnimi prazniki v Firencah. Srečo sem imel šele v zadnji, ki je bila precej odmaknjena od najbolj znanih firenških znamenitosti. Letnik 2010 so imeli samo še to buteljko.

Pomena letnika na kvaliteto vino se v Sloveniji bolj slabo zavedamo, oziroma jo slabo oglašujemo. Tako pivci kot tudi pridelovalci. V Italiji, Franciji, na Portugalskem in še kje drugje je zgodba popolnoma drugačna. Vin iz najboljših letnikov zmanjka zelo hitro. Običajno tako vinarji kot tudi prodajalci za njih zahtevajo višjo ceno. Obratno pa velja za slabše letnike. Cena končnega izdelka je torej določena tudi glede na kvaliteto letnika, kljub temu da vinar ob slabših letnikih v pridelavo vina vloži več dela in konec koncev tudi več denarja.


Sorta: sangiovese (grosso)
Letnik: 2010
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.5%
Poreklo: Toskana, Italija
Cena: cca. 40,0 €
Vinifikacija: Po 18-dnevni maceraciji je vino 24 mesecev zorelo v sodih iz francoskega hrasta.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne temno rdeče barve z opaznimi granatnimi odtenki. Aroma je izražena, kompleksa in globoka. V ospredju so vonjave usnja, rdečih gozdnih sadežev (višnje in češnje), ki jih spremljajo vonjave po tobaku, mentolu, vijolic in tartufov. Lesna nota je nežna in lepo integrirana. V ustih je vino suho, polnega telesa, gosto, presenetljivo mineralno in uravnoteženo z lepimi zrelimi kislinami. Prevladujejo rdeči sadeži (višnje in češnje) in usnje, ki jih dopolnjujejo note mentola, lesa, vijolic in tobaka. Taninski oprijem je dovolj širok in tanini so žametni ter dajejo vinu strukturo. Odhod je zelo dolg, kompleksen in osuši usta.

Na kratko: Kompleksen in poln brunello, ki ga krasi lepa svežina. Eden najboljših, kar sem jih poizkusil.

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Brunello je tradicionalno odličen spremljevalec sočnih steakov iz žara. Tega pa ni težko popiti tudi brez spremljave hrane.

Potencial za staranje: Brunello je zelo trpežno vino, ki se lahko v steklenici razvija tudi več kot 20 let. Toda življenjska doba tega bo nekoliko krajša, saj je po mojem mnenju že doseglo vrhunec ali pa je zelo blizu. Ocenjujem, da bi ga bilo dobro popiti vsaj do leta 2022.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."