torek, 2. maj 2017

Modra frankinja "Mačkovci" - Marof

Pozdravljen ljubitelj vina!

V Sloveniji je modra frankinja, kar se pridelovanja vrhunski vin tiče, še vedno zelo zapostavljena. Med večino pridelovalcev ter ljubiteljev vina namreč ostaja prepričanje, da sorta preprosto nima potenciala za kaj več kot sveže rdeče vino. Večina grozdja te sorte se uporablja za pridelavo svežih zvrsti (cvička in metliške črnine) ter svežih sortnih vin. Čeprav je nekaj vinskih kleti že začelo pridelovati resnejše modre frankinje, je kvaliteta le-teh običajno povprečna ali pa malo nad povprečjem. Porajajo se vprašanja: ali s sorto ne znamo pravilno ravnati; ali ne verjamemo, da lahko iz te sorte pridelamo vrhunska vina; ali slovensko vinorodno območje ne nudi dovolj dobrih pogojev za pridelavo vrhunskih vin iz te sorte.

V tujini, predvsem v Avstriji in na Madžarskem, so vinarji potencial sorte že zdavnaj uvideli in ga s pridom izkoriščajo. Predvsem Avstrijci so se z modrimi frankinjami že prebili na svetovni zemljevid rdečih vin. Igrali so na posebnost, saj sorta ne raste drugod po svetu.

Toda očitno se v Prekmurju nekaj na temo vrhunskih modrih frankinj dogaja. Zelo sem bil presenečen, ko sem prebiral vse pohvale, ki jo je na račun današnjega vina prejela prekmurska vinska klet Marof. Gre za modro frankinjo iz vinograda Mačkovci, ki spada v najkakovostnejšo linijo kleti - Cru. Zadnjič sem jo končno poizkusil tudi sam, vendar vseeno nisem vedel, kaj naj sploh pričakujem oziroma kje so meje kvalitete slovenske modre frankinje. Izkazalo se je, da zelo visoko - precej višje, kot sem pričakoval. Še več, prepričan sem, da lahko to vino parira bilo kateri primorski rdečini. Torej očitno tudi v Sloveniji obstaja tako znanje kot tudi optimalni pogoji za pridelavo vrhunskih vin te sorte.


Sorta: modra frankinja
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.5%
Poreklo: Prekmurje, Slovenija
Cena: 32,00 (www.kozelj.si)
Vinifikacija: Žal točnih podatkov ni. Gre za v barik sodčkih zorjeno modro frankinjo.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne rubinaste barve in skoraj vijoličasti odtenki nakazujejo, da je vino še mlado. Aroma je srednje izražena, globoka in zelo kompleksna. Prepletajo se arome temnih gozdnih sadežev (robidnice, črni ribez, borovnice), črnega popra, rdečih sadežev (češnje), prekajenega mesa in kvalitetnega lesa. V ustih je vino suho, polnega telesa, gosto, krepko in toplo (ne preveč). Kisline dajejo vinu strukturo in življenje. Prevladujejo temni in rdeči gozdni sadeži ter pikantna nota črnega popra. V ozadju čokolada in prekajeno meso ter les. Taninski oprijem je bogat in tanini so žametno-svilnati ter mladi. Odhod je izjemno dolg in sadno-pikanten.   

Na kratko: Modra frankinja, ki ji v slovenskem prostoru ni para. Zelo verjetno pa tudi v svetovnem merilu sega na sam vrh ali tik pod njega. Kapo dol!

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino je izjemno primerno za spajanje s hrano. Najboljše bi se prilegala k rdečem mesu, kjer bi prednost dal divjačini; na primer jelenovem hrbtu na žaru ali pa medvedji pečenki v omaki.

Potencial za staranje: Vino je še zelo mlado in potrebuje še čas, da se omehča in uravnoteži. Pričakovati je, da bo dozorelo čez tri do pet let, verjamem pa, da je njena življenjska doba vsaj 15 let (torej vsaj do leta 2028). 

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."