torek, 18. april 2017

Rose vom Stein - Prieler

Pozdravljen ljubitelj vina!

Vse bolj se približuje poletje, čas ko rose-ji postanejo zelo zaželeni. Kaj ljubitelji vin od pravega rose-ja pričakujemo? Predvsem na nosu izraženo sadno aromo, v ustih pa svežino, živahno kislino in prav tako poudarjeno sadnost. Zavedamo se, da v tem stilu ni presežkov v smislu globine ali širine. Vseeno pa je lepo, če najdemo kakšnega, ki nam ponudi nekaj več kot ostali. 

Današnji rose prihaja iz avstrijske vinske pokrajine Burgenland, ki se nahaja na vzhodu države, na meji z Madžarsko. Tukaj pridelujejo najboljša avstrijska rdeča vina in tudi odlična predikatna vina. Med kvalitetnimi posajenimi rdečimi sortami prednjačita modra frankinja (nem. "blaufränkisch") in merlot. Zato ni slučajno, da je današnji rose zvrst teh dveh sort.

Vino nosi ime vom Stein, kar dobesedno pomeni "iz kamna". Poimenovano je po delu imena hriba, na katerem leži vinograd. Zelo primerno pa je tudi zato, ker je vino izredno mineralno. In prav ta izrazita mineralnost daje vinu dodatno svežino in širino. S tem ga dvigne nad večino rose-jev, ki so zgolj povprečne kvalitete.


Sorta: modra frankinja in merlot
Letnik: 2015
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 12.5%
Poreklo: Burgenland (Gradiščanska), Avstrija
Cena: 10,35 € (www.weinco.at)
Vinifikacija: Vino je do ustekleničenja zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne čebulne barve z odtenki barve lososa. Aroma je takšna, kot jo pri rose-ju pričakujemo: izražena in sadna. Prepletajo se arome rdečih (malina in jagoda) in tropskih sadežev (grenivka, agrumi). V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, uravnoteženo z živahno kislino, presenetljivo mineralno in z drobnimi redkimi mehurčki CO2. V ustih prevladujejo rdeči sadeži, v ozadju pa najdemo tudi note citrusov (grenivka in celo limona). Odhod je daljši, saden in zelo osvežilen.

Na kratko: Odličen rose, ki se resno spogleduje z vrhom glede na to, kaj lahko od tega stila vina pričakujemo. Priporočam.

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino je lahko odličen aperitiv in se zelo prileže v vročih poletnih dneh. Ponudimo ga k lažjim jedem, kot so na primer razne poletne solate.

Potencial za staranje: Rose-ji v veliki večini niso namenjeni za daljše zorenje v steklenicah. Tudi današnji v tem pogledu ni nobena izjema. Najboljši je prvi dve leti po prihodu na trg.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."