torek, 6. junij 2017

Bela Carolina - Jakončič (letnik 2012)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Od Velikega belega se selimo k Jakončiču in k njegovi paradni beli zvrsti - beli Carolini. Vina te linije so vedno sinonim za kvaliteto in so vinski kleti Jakončič prinesla že marsikatero visoko nagrado. Med drugim je prav to vino prejelo zlato medaljo na lanskem Decanter-ju, kjer je bilo ocenjeno na 95 točk. In tudi na letošnjem ocenjevanju tega tekmovanja je letnik 2013 tega vina posegel po istem odličju.

To je že tretja Bela Carolina, ki sem jo na blogu predstavil (povezavo na letnik 2010 najdeš tukaj, letnik 2011 pa tukaj). Pravzaprav je to prvo vino, ki se je na blogu pojavilo v treh različicah (različnih letnikih). Če zadnji letnik primerjam s prejšnjima, imam občutek, da je vino z vsakim letnikom nekoliko bolj izpopolnjeno. Letnik 2012 je bolj poln in kompleksnejši. Ob tem pa je zadržal tisto svežino in eleganco, ki je krasila vse predhodnike.


Sorte: 60% chardonnay, 35% rebula in 5% pikolit.
Letnik: 2012
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 21,78 € (www.kozelj.si)
Vinifikacija: Po 48-urni hladni maceraciji vina zorijo ločeno na finih drožeh. Od tega le 20% chardonnay-ja zori v hrastovih sodih, ostalo v inoks cisternah. Po enem letu se vina pretočijo in združijo.

Opis vina:
Vino je manj intenzivne zlato-rumene barve. Aroma je nekoliko manj intenzivna, a kompleksna in široka. Prepletajo se vonjave suhega belega cvetja, zelišč, zrelih citrusov (limona, grenivka) in tropskih sadežev (ananas). V ozadju je čutiti še nežno not lesa in aromo vanilije. Toda šele v ustih vino pokaže vse svoje atribute. Je suho, izredno polnega telesa, uravnoteženo z zrelimi kislinami, mineralno in tudi malenkost masleno. Prevladujejo citrusi in tropski sadeži, oreščki in belo cvetje, v ozadju je vanilija in še kopico drugih zaznav, ki se razvijajo, ko vino vrtimo po ustih. Odhod je zelo dolg in presenetljivo osvežilen.

Na kratko: Slovenska bela zvrst, ki postavlja merila za ravnovesje med polnostjo in eleganco. Odlična - zame še boljša od prejšnjih dveh letnikov.

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino bi najraje ponudil k morski hrani. Odlično se bi ujelo na primer s črno (sipino) rižoto, malce večjo belo ribo na žaru ali tuninim steakom. 

Potencial za staranje: Vino je že zdaj pripravljeno za pitje, ampak ima še vedno nekaj potenciala za razvoj v steklenici. Mirne duše ga lahko pustimo v kleti še dobrih pet let.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."