nedelja, 18. junij 2017

Meum - Modri pinot

Pozdravljen ljubitelj vina!

Vinska klet Meum je pravi novinec na slovenski vinski sceni. Vendar pa tega ne moremo reči o ljudeh, ki stojijo za njeno ustanovitvijo. Gospod Jure Brumec je bil namreč enolog v vinski kleti Sanctum (njiova vina, ki so predstavljena na blogu lahko najdeš tukaj) in se je podpisal na marsikatero odlično vino. Lansko leto sta z ženo objavila, da gresta "na svoje". Simbolično sta poimenovala tudi njuno vinsko klet - Meum, ki v latinščini pomeni moje.

V vinski kleti za zdaj pridelujejo pet različnih vin: traminec, rose, manj zorjen chardonnay, bolj zorjen chardonnay "resreva" in današnje vino - modri pinot. Vsa vina (tudi traminec) so suha. Za pričakovati je, da bo tudi modri pinot ob najboljših letnikih dobil "reserva" različico.


Sorta: modri pinot
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.0%
Poreklo: Štajerska, Slovenija
Cena: 15,00 € (https://vinoo.co/meumwinery)
Vinifikacija: Natančnejših podatkov ni. Vino je eno leto ali celo več zorelo v hrastovih sodih.

Opis vina:
Barva je manj intenzivno rubinasta z že precej opaznimi granatnimi odtenki. Aroma je izražena, nedvomno sortna in že precej razvita. Mogoče malenkost preostra. Prevladujejo arome po rdečih sadežih (češnje, višnje) in lesu oziroma kar dimu (podobno kot vonj po šoti pri viskijih). V ozadju najdemo še kavo in čokolado. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, kar toplo in z lepimi zrelimi kislinami. Sadnost (češnje in višnje) pride v ustih bolj v ospredje kot na nosu. V ozadju najdemo še note lesu (dim), čokolade in kave. Taninski oprijem je za sorto dovolj bogat in tanini so svilnati ter še ravno dovolj čvrsti. Odhod je daljši in saden.

Na kratko: Dober modri pinot, ki pa mu nekoliko zmanjka tako na strukturi kot tudi na eleganci. Pohvalno, delikatna sortnost je zelo lepo ohranjena.

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino bi za spremembo ponudil k manj pikantnim mesnim (govedina ali piščanec) jedem iz azijske kuhinje; na primer piščančji chop suey ali govedina po mongolsko.

Potencial za staranje: Vino je po mojem mnenju že doseglo svoj vrhunec in se v steklenici ne bo več bistveno razvijalo. Priporočam, da se ga popije najkasneje do leta 2020.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."