torek, 13. junij 2017

Malvazija - Pasji rep

Pozdravljen ljubitelj vina!

Čeprav istrsko malvazijo največkrat povežemo z Istro, sorta zelo dobro uspeva tudi nekoliko dlje od morja. V Sloveniji jo najdemo v vseh štirih primorskih vinorodnih okoliših. Današnja prihaja iz znamenite lege v Zgornji Vipavski dolini - Pasji rep. Ime te lege pa nosi tudi vinska klet, v kateri so pridelali današnje vino. 

Omeniti je potrebno, da je pred nekaj leti prišlo do menjave generacije v kleti. Mladi oz. mlajša generacija pa vedno, kot je tudi prav, prinesejo s sabo nove poglede, načine dela in filozofijo. Tudi današnje vino - sortna malvazija je pravzaprav ena izmed novosti, ki jih v kleti zdaj ponujajo. Sicer so tudi v preteklosti vzgajali to sorto, vendar je šlo vso grozdje za pridelavo kletne bele zvrsti - belega Jebačina.

Današnja malvazija je posebna in samosvoja. Verjamem, da v kleti pravzaprav s to sorto še nekoliko eksperimentirajo in iščejo tisti stil, ki bi jih popolnoma zadovoljil. Zasnova je vsekakor dobra, saj lega omogoča dober razvoj grozdja. Tudi lapornata sestava tal se občuti kot lepa mineralnost v vinu. Pričakoval pa bi, da so pri svežem vinu sortne značilnosti vseeno bolj v ospredju.


Sorta: malvazija (istrska)
Letnik: 2015
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 12.5%
Poreklo: Vipavska dolina, Slovenija
Cena: 9,60 € (www.evino.si)
Vinifikacija: Vino je 8 mesecev zorelo na lastnih kvasovkah v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne limonaste barve. Aroma je srednje izražena, že precej razvita in nekoliko atipična za sorto. Prevladujejo zaznave po prezrelem tropskem sadju, v ozadju najdemo še arome, ki spominjajo na maslo, med in zelišča. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, podprto z zrelimi kislinami, nekoliko masleno in tudi mineralno. Tudi v ustih so zaznave bolj chardonnay-jevske. Prevladujejo zaznave po zrelih citrusih in tropskem sadju, v ozadju ju spremljajo med in karamela. Odhod je srednje dolg in maslen.

Na kratko: Nekoliko drugačen stil sveže malvazije, kjer sortnost ne igra glavne vloge. Dokaj kompleksna (za stil) in že precej razvita. Zanimiva.

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino se mi zdi idealen partner za jedi s tartufi (npr. fuži s tartufi, piščančji medaljončki v tartufati, ...). Dobro pa bi se ujelo tudi z bolj zorjenimi siri.

Potencial za staranje: Vino je pripravljeno za pitje in je že doseglo svoj vrhunec. Ocenjujem, da bo na njem ostalo še do največ tri leta.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."