ponedeljek, 10. julij 2017

Cabernet sauvignon - Ferdinand (letnik 2015)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Priznam, da po svežih rdečih vinih ne posegam najpogosteje. Še posebej redko posegam po tistih, ki prihajajo iz zahodnega dela Slovenije. Razlog je ta, da so za moj okus sveža rdeča primorska vina v večini primerov preveč neuravnotežena. En izmed problemov so previsoke stopnje alkohola, kar pomeni, da je vino preveč toplo ali celo ognjeno. Problem pa so tudi pri kisline, ki so bodisi previsoke bodisi prenizke (vino deluje brez življenja, premehko). Predvsem Štajerske in zadnje čase tudi nekatere dolenjske ter belokranjske sveže modre frankinje in sveži modri pinoti so po mojem mnenju v tem stilu vsaj korak pred Primorci.

Seveda se najde tudi kakšna izjema. Ena izmed teh je cabernet sauvignon iz vinske kleti Ferdinand, ki ga na blogu predstavljam drugič (prvo objavo lahko najdeš tukaj). Tokrat letnik 2015. Po mojem mnenju vsebuje vse, kar ljubitelj žahtne kaplice pričakuje od svežega rdečega vina. Prepriča opojna aroma po svežih rdečih in tudi temnih sadežih, ki jo je v enaki meri čutiti tako na nosu kot v ustih. Pohvaliti je potrebno tudi uravnoteženost in strukturo. Tako kislinski kot taninski oprijem sta za slog vina dovolj bogata, da dajeta po eni strani vinu potrebno strukturo po drugi strani pa ne rušita ravnotežja in elegance.


Sorta: cabernet sauvignon
Letnik: 2015
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 12.5%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 9,50 € (www.ferdinand.si)
Vinifikacija: Po 8-dnevni maceraciji vino do ustekleničenja zori v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne temno rdeče barve. Aroma je precej izražena, zelo sadna in sočna. Prevladujejo rdeči sadeži (višnje, češnje, maline), ki jih v ozadju spremljajo tudi temni sadeži (borovnice). V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, lepo uravnoteženo s sočno kislino, sveže in zelo sadno. Tako kot na nosu prevladujejo rdeči sadeži (češnje, maline, višnje in celo jagode). Tanini so mehki in jih je pričakovano manj, vendar jih je dovolj, da dajejo vinu strukturo. Odhod je srednje dolg, zelo saden in osvežilen.  

Na kratko: Čudovito saden in svež cabernet sauvignon. V svojem stilu na samem slovenskem vrhu. Toplo priporočam.

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino lahko ponudimo k vsem vrstam rdečega mesa pa tudi k drobovini. Najboljše bi se ujelo z vratovino na žaru ali pa v pečici pečenem jagenjčku.

Potencial za staranje: Vino je na vrhuncu in ni primerno za staranje. Najboljše bo do konca leta 2018.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."