petek, 21. julij 2017

Šipon - Kupljen (letnik 2016)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Vinska klet Kupljen je klet z dolgo in bogato tradicijo. Po menjavi generacij pred dvema letoma pa so zdaj že vidne nove smernice. Poudarek je na bolj izdelanih in sortnih vinih, čeprav so bile v preteklosti zvrsti (npr. White Star of Stiria - do objave prideš tako, da klikneš tukaj) tiste, ki so bile najbolj čislane.

Šiponi oziroma furiminti, kot so znani v svetu, imajo v Sloveniji ogromen potencial, kar potrjujejo številne prestižne nagrade. Letos je na Decanter-ju vinska klet P&F prejela celo platinasto medaljo za šipon iz svoje prestižne linije "Seven Numbers". Podobna čast pa je leta 2015 doletela tudi avstrijsko vinsko klet Gross, ki ima svoje vinograde v Halozah (povezava na nagrajen šipon je tukaj).

Kar preseneti pri temu vinu, je visoka stopnja alkohola, ki nakazuje, da sta bila avgust in september sončna in da je bilo grozdje na trti puščeno dlje časa. Zato je prav zanimivo, da se v vinu ne čuti nobenega vpliva plemenite plesni (bortritis), ki ob prisotnosti vlage rada "napade" zrelo grozdje šipona. Kljub višji stopnji alkohola pa ni dvoma o stilu vina, saj je velik poudarek na svežini. Pohvaliti je potrebno tudi izredno lepo mineralnost.


Sorta: šipon
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.0%
Poreklo: Štajerska, Slovenija
Cena: 9,61 € (www.kozelj.si)
Vinifikacija: Žal bolj podrobnih podatkov ni. Vino je do ustekleničenja zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je manj intenzivne limonaste barve. Aroma je bolj diskretna, a za stil kar kompleksna in razvita. Prepletajo se zaznave po tropskem sadju (ananas) in kontinentalnem sadju (predvsem hruške, manj jabolka), v ozadju je čutiti še suho cvetje, minerale ter celo nežno medeno noto. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, z višjimi a zrelimi kislinami, ki angažirajo celotno ustno votlino (ang. "mouth-coating"), in zelo mineralno ter z zelo redkimi drobnimi mehurčki CO2. Svežina je na prvem mestu, kljub (za stil in terroir) presenetljivo visoki stopnji alkohola. V ustih pridejo bolj do izraza citrusi (limona, grenivka), nato še suho cvetje in rumeno sadje. Odhod je daljši in osvežilen.

Na kratko: Nekoliko bolj izdelana različica svežega šipona. Zelo dober.

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino lahko ponudimo k široki izbiri jedi (ribe, gobe, perutnina, testenine, ...). Sam bi ga najraje postregel k ocvrtem piščancu.

Potencial za staranje: Vino je že pripravljeno za pitje in verjamem, da se bo v steklenici še razvijalo. Vseeno mislim, da bi ga bilo potrebno popiti do konca leta 2010.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."