nedelja, 2. julij 2017

"Alba" Malvazija istarska - Matošević

Pozdravljen ljubitelj vina!

Po dveh zorjenih vinih iz istrske vinske kleti Matošević (chardonnay in malvazija) je zdaj na vrsto za predstavitev prišlo še tisto, ki se nedvomno prodaja najboljše in v največjih količinah - sveža (istrska) malvazija.

Čeprav vinu sortnosti nikakor ne moramo očitati, težko rečemo, da gre za popolnoma tipično istrsko malvazijo. Dva dejavnika, ki jo razlikujeta od drugih, sta zemlja oziroma terroir, kjer rastejo vinogradi, in način zorenja. 

Vinogradi se nahajajo precej v notranjosti Istre ob jezeru Butoniga, kjer prevladuje rjava prst in ne "terra rossa", ki je značilna za področja bližje zahodni obali Istre. V vinu se to čuti predvsem pri manj izraženi minerlanosti, saj je vsebnost mineralov v rjavi prsti praviloma manjša kot v rdeči prsti. 

Današnja malvazija nekaj časa zori na finih drožeh. Čeprav to še zdaleč ni nekaj posebnega, še vedno ni splošna praksa, da bi sveža istrska malvazija zorela na lastnih drožeh. V vinu se to odraža predvsem na teksturi, ki je že bolj kremasta, mogoče celo maslena. Vino je posledično bolj polno na telesu in tudi bolj kompleksno.


Sorta: malvazija (istrska)
Letnik: 2015
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 12.5%
Poreklo: Istra, Hrvaška
Cena: 64,98 kn - 8,77 € (www.vrutak.hr)
Vinifikacija: Vino 6 mesecev zori v inoks cisternah; od tega prve tri do štiri mesece na finih drožeh.

Opis vina:
Vino je manj intenzivne limonaste barve. Aroma je bolj diskretna, že kar razvita in sortna. Prepletajo se arome po zrelem koščičastem sadju (marelice, breskve), suhem belem cvetjem (akacija) in medu. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, uravnoteženo s prijetno kislino, malenkost kremaste teksture in nekoliko manj mineralno, kot je običajno pri hrvaških istrskih malvazijah. Deluje bolj izdelano in ne igra toliko na prvo žogo, kot je to običajno prvi svežih malvazijah. V ustih prevladujejo citrusi (limona) in suho belo cvetje, v ozadju je čutiti še koščičasto sadje in med. Celoto nekoliko moti rahla grenkoba. Odhod je srednje dolg in osvežilen.

Na kratko: Nekoliko resnejši in bolj izdelan stil istrske malvazije. Posebna, a dobro izpeljana.

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Malvazija se izredno dobro ujema s tradicionalnimi jedmi Istre, naj gre za morsko hrano ali jedi s tartufi. Današnjo bi zaradi njene masleno-kremaste teksture raje postregel prav k istrskim fužem s tartufi.

Potencial za staranje: Vino je že na vrhuncu in četudi gre za bolj izdelano malvazijo, bo le-ta po mojem mnenju najboljša le še do leta 2018.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."