nedelja, 1. maj 2016

Izlet po Madžarski (Budimpešta, Szekszard, Pecs in Villany)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Te prvomajske praznike smo se odločili, da obiščemo Madžarsko in da boljše spoznamo njihova vina. Naj takoj povem, da smo bili pozitivno presenečeni tako nad lepoto in urejenostjo pokrajine in mest kot tudi nad kvaliteto vin ter kulinariko.

Budimpešta

Ker si obiska Madžarske brez Budimpešte nismo predstavljali, smo se najprej odpravili prav tja. Mesto je ogromno in turistom nudi veliko; od kulture do zabave. Da bi si ga popolnoma ogledali brez hitenja, bi potrebovali vsaj tri dni. Ker pa smo v mestu vsi že bili, je bilo dovolj, da smo obiskali samo njegove najlepše kotičke.


Pogled na madžarski parlament iz grada Buda
Naslednji postanki so bili bolj povezani z rdečim vinom, zato smo se v Budimpešti posvetili madžarskim belim vinom - natančneje furmintu (šiponu). Le-ta najbolj uspeva v vinorodnem okolišu Tokaj in najboljši primerki so v svetu zelo cenjeni. Če boš kdaj izbiral med furminti in tudi tokaji, ti predlagam, da poiščeš vina iz vinskih kleti Demeter Zoltan ali Szepsy. No, pa tudi Sauskini furminti so zelo kvalitetni, ampak o tem malo kasneje.

Szekszard

Po kosilu smo se iz Budimpešte začeli pomikati proti jugu države. Do naslednjega postanka Szekszarda je približno uro in pol vožnje. Ime Szekszard velja tako za vinorodni okoliš kot tudi za mesto. Slednje, kljub dobrim 30.000 prebivalcem, turistom (razen obiskov vinskih kleti) ne nudi veliko.

Kot sem že omenil, je to področje poznano po rdečih vinih in dejansko je belih vin zelo malo. Dogovorjeni smo bili za dve degustaciji, ampak je pri eni izmed kleti (Heimann) prišlo do "zmede" (nikogar ni bilo). Zato smo dejansko poizkusili vina samo ene kleti. Gre pa zagotovo za najbolj znano klet področja - Takler. Moja favorita v kleti sta bila saden in svež rose in odličen cabernet franc iz leta 2007. No, pa tudi Bikaver (tradicionalna rdeča zvrst, kjer prednjačita dve lokalni sorti - modra frankinja in kadarka) je bil zelo dober. Mogoče so imela ostala vina za moj okus malo preveč ostanka sladkorja. To ne pomeni, da so polsuha, ampak tudi popolnoma suha niso.

Pecs

Naslednji dan smo se odpravili do največjega mesta v regiji - Pecs. Mesto, ki je z okoli 130.000-imi prebivalci, kar precej večje od Maribora, se lahko pohvali s čudovito katedralo, mošejo in prekrasnim glavnim mestnim trgom.


Znamenita katedrala v Pescu
Villany

Zadnji postanek je bil Villany, ki ime vinorodnega okoliša in prav tako osrednjega mesteca. Področje slovi po najboljših madžarskih rdečih vinih in vse bolj pridobiva na mednarodnem ugledu. Čeprav še ne uživa kultnega statusa najbolj znanega madžarskega vinorodnega okoliša - Tokaj. Mestece je posebno, saj ima vsaka vinska klet ob glavni ulici majhno hišico, v kateri je možno vina poizkusiti. Na žalost pa tega nismo vedeli in nam zaradi obiskov drugih kleti ni ostalo časa za obisk hišic.

V Villanyju je malo morje vinskih kleti in zelo težko se je odločiti za tri najbolj vredne obiska. Med najbolj znane spadajo Sauska, Vylyan, Bock, Gere Attila in Gunter Tamas. Ko sem pripravljal program, sem se odločil, da obiščemo prve tri.

Sauska je ena izmed najbolj znanih kleti na Madžarskem. Posebna je zaradi tega, ker je lastnica zemlje tako v Villanyju kot tudi v Tokaju. Posledično lahko v eni kleti poizkusiš vina značilna za dve področji. Tako smo uživali v odličnih furmnitih in rdečih vinih (še posebej me je navdušil cabernet franc) obenem. Kljub temu da je povprečna kvaliteta vin zelo visoka, pa je potrebno priznati, da so cene precej zasoljene.


Degustacijska soba v vinski kleti Sauska
Vinska klet Vylyan je postavljena na vrhu hriba, od koder se odpira pogled daleč proti Hrvaški in Srbiji. Tudi vina so odlična in so po moji presoji ponujala najboljšo razmerje med kvaliteto in ceno. Tako kot v drugih kleteh smo tudi tukaj poizkusili izjemen cabernet franc (Mandolas). Prav tako odličen je bil sorten cabernet sauvignon (Dobogo).


Prekrasen pogled na vinograde iz vinske kleti Vylyan
Na koncu smo obiskali še vinsko klet Bock, ki se nahaja v mestecu Villany in je bolj turistično nagnjena (v sklopu vinske kleti je še restavracija in hotel). Čeprav je bilo nekaj vin kar visoke kvalitete, pa niso bila po mojem okusu, saj so imela tako kot Taklerjeva malenkost več ostanka nepovretega sladkorja. Tudi tukaj je bilo najboljše vino cabernet franc. 

Mislim, da si do sedaj že opazil vzorec in ugotovil, da sta tako Villany kot tudi Szekszard deželi cabernet franca. Sorte, ki v Sloveniji nima opazne vloge, saj jo kot sortno vino pridelujejo le redki (Batič, Ščurek, Peršolja in mogoče še kdo). Na Madžarskem pa uspeva zelo dobro. Nekateri strokovnjaki trdijo celo, da je jug Madžarske najboljši del sveta za pridelavo vrhunskih vin iz cabernet franca. Te trditve ne morem potrditi, lahko pa povem, da so vina izjemno visoke kakovosti in da zagotovo spadajo v sam vrh rdečih vin, ki sem jih kdaj poizkusil.

Villany je od Ljubljane (čez Osijek) oddaljen le 460 km (slabe 4 ure in pol) vožnje. Po mojem mnenju je to zelo kratka razdalja do tako čudovitih vin. 

Do naslednjič ... 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."