ponedeljek, 29. avgust 2016

"Beli trio" - Prus

Pozdravljen ljubitelj vina!

Zadnji vikend sem odprl buteljko prav unikatne bele zvrsti iz Bele krajine z imenom "Beli trio". Pridelujejo jo v vinski kleti Prus, katere lastnik (g. Jože) se lahko pohvali z večimi naslovi slovenskega vinarja leta. Čeprav prodajo največ vina rednih trgatev pa je sloves kleti v veliki meri osnovan na medaljah, ki so jih osvojila predikatna vina. Slednja so venomer na zavidljivo visokem nivoju. 

No, vina rednih trgatev so zelo solidna, a me popolnoma navdušilo ni še nobeno. Mogoče tudi zato, ker si želi vinar pridelati všečna vina povprečnim pivcem. Vseeno pa se brez težav najde kakšno bolj kvalitetno vino, menim, da je najbolj kvalitetno izmed vin rednih trgatev prav današnje. Poleg kvalitete pa ima v sebi neko drznost, saj se zelo razlikuje od drugih belih (oranžnih) zvrsti na slovenskem trgu. Še najbolj spominja na Šturmov Akord (povezava na opis vina je tukaj), toda po mojem mnenju istega nivoja kvalitete ne dosega. Potrebno je povedati, da je današnje vino še zelo mlado in šele na začetku razvojne poti. Ima pa vse, kar vino potrebuje za nadaljnji razvoj v steklenici. Zato bo za pravo sodbo potrebno počakati vsaj še dve leti.

"Beli trio" je bela zvrst sestavljena iz treh aromatičnih sort: traminca, rumenega muškata in sauvignona. Vse tri sorte v zvrsti nastopajo v enakem razmerju in so bile vinificirane ločeno. Pravzaprav gre za oranžno vino, saj so bile sorte deležne (po mojem mnenju srednje dolge) maceracije, na kar nas opozori intenzivnejša barva. 

Kot se zaradi sort, ki ga sestavljajo, spodobi, je vino zelo aromatično. Najbolj pa je potrebno pohvaliti dejstvo, da je tako na nosu kot kasneje v ustih zaznati prav vsako izmed treh sort. Ta dosežek zgovorno priča o mojstrstvu vinarja.


Sorte: 1/3 traminca, 1/3 rumenega muškata in 1/3 sauvignona
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Poreklo: Bela krajina, Slovenija
Cena: 12,20 €
Vinifikacija: Vse tri sorte so bile vinificirane ločeno. Drugih podatkov žal ni.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne svetlo zlate barve. Aroma je izražena, prevladuje značilna aroma traminca, ki jo spremljata prav tako značilna muškatna aroma po cvetju (perunika, kamilica, ...) in aroma po sauvignonu (predvsem bezeg). V ustih je vino suho (ne popolnoma), srednje polnega telesa in z dobrim kislinskim oprijemom ter živahno kislino, ki vinu daje svežino in strukturo. Je kar precej toplo, po mojem mnenju se alkohol nekoliko preveč čuti. Tekstura vina je nekoliko kremasta. Tudi v ustih je občutiti značilne okuse vseh treh sort. Občutiti je tudi redke in zelo mehke tanine. Odhod je srednje dolg in topel (spet, za moj okus nekoliko preveč).

Na kratko: Res zanimiva in unikatna bela zvrst, ki pa potrebuje še nekaj časa. Upam, da bo le-ta poskrbel tudi za boljšo uravnoteženost (preveč je čutiti alkohol).

Ocena:

Ujemanje s hrano: Tako aromatična vina je težko spajati z tradicionalnimi evropskimi kuhinjami. Ponudil bi ga k hrani, kjer prednjačijo začimbe, kot so kumina, koriander, žafran, ...

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."