nedelja, 21. avgust 2016

Modra frankinja - Rožman

Pozdravljen ljubitelj vina!

Prekmurski vinski okoliš je z izjemo vinskih kleteh Marof in Gjerkeš velika neznanka za ljudi na nasprotnem bregu reke Mure. Zato so se v Lendavski občini pred leti lotili zelo ambicioznega projekta. V osrčju Lendavskih Goric so namreč postavili razgledni stolp, na katerem bi se poleg razgleda lahko naužili tudi vina iz okoliških vinskih kleti. 

Lani septembra so se ti načrti uresničili, saj je razgledni stolp Vinarium odprl svoja vrata. Razgled je čudovit, saj lahko ob lepem vremenu vidiš kar v štiri države. Letos maja, ko sva z ženo obiskala ta del Slovenije, je bilo zelo lepo videti, da stolp privablja presenetljivo množico ljudi. Priznam, da bi bil najin obisk Lendavskih Goric veliko manj verjeten, če tam ne bi bilo nekakšne turistične atrakcije. Skratka, lepo je videti, da stolp (vsaj za zdaj) služi svojemu namenu.

Razgledni stolp Vinarium
Ko smo se s prijatelji iz Lendave vzpenjali na Lendavske Gorice, me je najprej presenetilo to, kako strmo je vse skupaj. Pobočja, ki gledajo proti jugu in zagotavljajo imenitno izpostavljenost soncu, so polna vinogradov. Vinogradov, ki so na izjemni legi. Malo pred stolpom se ob cesti nahaja manjša vinska klet Rožman. Da jo obiščemo, smo se odločili popolnoma spontano.

Po mojem mnenju je tale modra frankinja en lep primer stila rdečega vina, s katerim bi lahko vinske kleti iz vzhoda države parirale primorskim rdečim vinom. Vino takega stila (z izraženimi primarnimi aromami, izjemno sveže in pitno ter z malo višjimi kislinami) namreč na Primorskem ni moč pridelati. No, potrebno je dodati, da so kisline res malenkost previsoke. Ampak to je iskren obraz slabega letnika 2014. Pričakujem pa, da bo modra frankinja letnika 2015 zelo dobra.

Opomba: modro frankinjo, kot je ta, postrežemo nekoliko bolj ohlajeno (cca. 15 °C).


Sorta: modra frankinja
Letnik: 2014
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 12.0%
Poreklo: Prekmurje, Slovenija
Cena: 6,00 € (v kleti)
Vinifikacija: Vino je do ustekleničenja zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je motno, srednje izražene temno rdeče barve z mladostnimi odtenki. Aroma je precej izražena, sortna, popolnoma prevladujejo sadne zaznave po rdečih (maline) in temnih gozdnih sadežih (črni ribez, robidnica). V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, z zelo živahno kislino (previsoko) in zelo sadno. Tako kot na nosu tudi tukaj prevladujejo zaznave po rdečih (jagoda) in temnih gozdnih sadežih (črni ribez). Tanini so žametni in jih, primerno stilu vina, ni veliko. Odhod je srednje dolg, saden in osvežilen.

Na kratko: Sadna, sveža in zelo pitna modra frankinja, ki pa ima previsoke kisline. Predvidevam, da bo ob boljšem letniku bolj uravnotežena.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino je kot nalašč za spremljavo jedi iz žara (predvsem iz svinjine: čevapčiči, pleskavice, vratovina, ...). Zelo dobro pa bi se ujelo tudi z ocvrtim piščancem.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."