sreda, 21. september 2016

Brunello di Montalcino - Tenuta Fanti

Pozdravljen ljubitelj vina!

Pa se preselimo v Toskano. Pred kratkim sem namreč odprl eno izmed preostalih buteljk brunella, ki sem jih kupil med obiskom te čudovite pokrajine v Italiji. To je drugo vino (prvo si lahko ogledaš tukaj) iz kleti Tenuta (slo. prevod: posestvo) Fanti, ki ga na blogu predstavljam. Oba sta iz iste sorte (sangiovese-ja), a sta si glede na stil popolnoma drugačna in zato tudi spadata v različna cenovna razreda. 

Na eni strani imamo "entry-level" vino Rosso di Montalcino in na drugi Brunello di Montalcino, ki definitivno spada v višji kakovostni razred. Pa vendarle se mi zdi, da se je pri "posestvu" Fanti Rosso di Montalcino bistveno bolj približal maksimalni kvaliteti v njegovem razredu. Zelo mogoče je dosegel sam vrh. Brunellu tako velik met ni uspel. To ne pomeni, da je povprečen. Nedvomno je bolj kompleksen in poln od Rossa, ampak obstajajo tudi precej boljši, medtem ko tako dobrega Rossa di Montalcino nisem še poizkusil

Mimogrede, če bi rad izvedel več o brunellu ali Toskani nasploh, ti predlagam, da si prebereš 4-delni potopis po tej pokrajini. Povezavo na prvo objavo najdeš tukaj.


Sorta: sangiovese (grosso)
Letnik: 2010
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.5%
Poreklo: Toskana, Italija
Cena: 30,0 € (v kleti)
Vinifikacija: Del vina zori v srednje velikih hrastovih sodih, del pa v francoskih barikih. Zorenje v sodih traja minimalno 24 mesecev.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne svetlo rubinaste barve z (mladostnimi) rdečimi odtenki. Aroma je srednje intenzivna, prevladujejo rdeči sadeži (višnja in češnja), nato nežna nota lesa (proti prekajenem mesu), vanilja in nekaj popra. Pogrešam globino, ki sem jo pri brunellih vajen. V ustih je vino suho, uravnoteženo, precej polnega telesa in opazno pikantno. Zaradi visokega alkohola deluje slajše. Tudi v ustih prevladujejo višnje in češnje, vendar je čutiti tudi druge rdeče in temne gozdne sadeže (jagoda, črni ribez), v ozadju je nota lesa in popra. Tanini so žametni in že primerno zreli. Odhod je srednje dolg, saden in pikanten.

Na kratko: Brunello, ki ima širino, vendar ga zmanjka na globini. V ustih zelo lepo uravnotežen, ampak vseeno ne prepriča popolnoma. 

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino bi postregel k pečenemu rdečemu mesu (še posebej dobro bi se prilegal k različnim steakom) ali pa k krožniku izbranih srednje zorjenih in zorjenih sirov.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."