nedelja, 18. september 2016

Malvazija - Kozlović

Pozdravljen ljubitelj vina!

Le streljaj od mejnega prehoda v Dragonji stoji majhna, a lepa istrska vasica Momjan. Pod njo pa se nahaja prenovljena vinska klet Kozlović s čudovitim ambientom in pogledmo na ruševine momjanskega gradu.

Čeprav me Kozlovićeva malvazija do letošnjega letnika nikoli ni posebej navdušila pa mislim, da je ta iz letnika 2015 preprosto čudovita. Gre za sortno, zelo mineralno in presenetljivo aromatično malvazijo. Mogoče ji proti tisti od Corenice manjka le malo več strukture.

  
Sorta: malvazija (istrska)
Letnik: 2015
Sladkorna stopnja: suho
Alkohlna stopnja: 13.0%
Poreklo: Istra, Hrvaška
Cena: 80 kun (cca. 10,5 €)
Vinifikacija: Po 12-24 urni hladni maceraciji je vino 7 mesecev zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je manj intenzivne svetlo slamnate barve. Aroma je za sorto precej izražena, a sortna. Prepletajo se vonjave po belem cvetju (akacija), citrusih (zrela limona in tudi grenivka) in vinogradniške breskve. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, lepo uravnoteženo, zelo mineralno in z drobnimi mehurčki CO2. V ustih prevladujejo citrusi (limona in grenivka). Odhod je srednje dolg, osvežilen in lepo očisti usta.

Na kratko: Zelo dobra istrska mavazija, ki navuši z aromatičnostjo in mineralnostjo. Do odličnosti jo ločijo le malenkosti.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Istrska malvazija se odlično poda k vsem morskim dobrotam (npr. morski rižoti).

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."