torek, 27. september 2016

Chardonnay (magnum) - Santei

Pozdravljen ljubitelj vina!

Mogoče se spomniš, da sem letos februarja na blogu že predstavil Santei-jev chardonnay istega letnika (povezava do objave je tukaj). Razlika med tema vinoma je le v volumnu steklenice: buteljka drži 0.75 l, medtem ko magnum 1.5 l. Vsebina steklenic pa je bila ob polnjenju enaka.

Toda zaradi različnih volumnov steklenic se vino med procesom zorenja znotraj le-teh začne počasi razlikovati. Dokazano je, da vino v steklenici boljše zori, ko ga je več. Zaradi tega vinarji najboljše letine najboljših vin v omejenih serijah pogosto polnijo tudi v steklenice večjih volumnov - najbolj pogosto v magnume. 

Priznam, zagotovo bi bila primerjava bolj objektivna in točna, če bi ju odprl na isti dan ... Toda magnumi so namenjeni za posebne priložnosti in za večjo skupino ljudi, ki vino cenijo.

Ne bom okolišil, vino iz magnuma je nedvomno boljše, čeprav je potrebno priznati da, je bilo že tisto iz buteljke na zelo visokem nivoju. Vseeno pa ni bilo tako lepo uravnoteženo. Manjkalo mu je tudi elegance, ki jo današnje vino premore. Zato je toliko bolj pitno in ne deluje tako težko. 

Opazil pa sem tudi, da se je vino v tem magnumu kar precej razvilo. Rekel bi, da je aroma že popolnoma razvita, saj prevladujejo terciarne arome. Upal bi si trditi, da je vino doseglo vrhunec.


Sorta: chardonnay
Letnik: 2009
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 15.0%
Poreklo: Vipavska dolina, Slovenija
Cena: /
Vinifikacija: Hladni maceraciji sledi zorenje v barik sodčkih. 

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne zlato rumene barve. Aroma je srednje izražena, že razvita, prevladujejo vonjave po lesu, vanilji, oreščkih in kavi. V ozadju je vonjati tudi tropske sadeže in citruse. V ustih je vino suho, polnega telesa, krepko, uravnoteženo, prijetno toplo in masleno. Ima tudi dovolj svežine, tako da je prav lepo pitno. Tekstura je kremasta, prevladujejo note vanilje, tropskih sadežev, citrusov ter tobaka in lesa. Slednja dokazuje rabo kakovostnega lesa, a je za moj okus malenkost preveč izražena. Zaradi lesa in maceracije je čutiti tudi nekaj taninov, ki pa so zelo mehki. Odhod je daljši in topel.

Na kratko: Zelo dober in poln chardonnay, ki je (po mojem mnenju) prišel do vrhunca. Za moj okus le nekoliko preveč izražena nota lesa v ustih.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino, ki se odpre v dobri družbi in ob dobri hrani. Predlagam nepekoče mesne jedi v kremastih (smetanovih) omakah. 

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."