ponedeljek, 12. september 2016

Zeleni silvanec - Marof

Pozdravljen ljubitelj vina!

Zeleni silvanec je sorta, ki je značilna predvsem za severovzhodni del Slovenije. Njena odlika je pitnost in mehkoba, podobno kot to velja za zelen. Vseeno pa ji skozi leta nikakor ni uspelo izstopiti iz sence drugih mednarodnih belih sort in vse bolj popularnega šipona. Preprosto je konkurenca na Štajerskem, kar se tiče belih vin, prevelika. Danes le malo kleti prideluje vino samo iz te sorte. Posledično je to šele drugi opis zelenega silvanca na tem blogu.

Vinska klet Marof je ena izmed redkih kleti v Sloveniji, ki zna pridelati zelo dober svež zeleni silvanec (v kleti sicer pridelujejo tudi oranžno različico, vendar moram priznati, da me slednja ni prav nič navdušila). Lahko bi šel tako daleč in bi rekel, da je to že nekaj let najboljši primerek svežega vina te sorte pri nas.


Sorta: zeleni silvanec
Letnik: 2015
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Prekmurje, Slovenija
Cena: 8,07 €
Vinifkacija: Vino je v inoks cisternah zorelo 8 mesecev.

Opis vina:
Vino je manj intenzivne slamnate barve. Aroma je srednje izražena, prevladuje kontinentalno sadje (jabolka (tudi zelena) in hruške), v ozadju se vonja tudi suho cvetje. V ustih je vino suho (malenkost je ostanka nepovretega sladkorja), srednje polnega telesa, z zelo prijetno kislino, ki daje vinu svežino. Čutiti je tudi rahlo mineralnost in zelo redke ter drobne mehurčke CO2. V ustih prevladujejo jabolka (predvsem zelena) in suho cvetje pred hruškami. Odhod je srednje dolg, saden in osvežilen.

Na kratko: Verjetno najboljši slovenski zeleni silvanec. Priporočam ljubiteljem mehkih in nežnih vin.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino je odlično kot aperitiv. Zelo lepo pa si ujelo tudi z belimi ribami na žaru, še rajši pa bi ga postregel k rižoti z jurčki. 

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."